Novi Citroën Cactus M koncept: Free your mind!

Citroen Cactus M koncept 2015 - 01

Novi konceptni automobil Citroën Cactus M: Free your mind!

Na međunarodnom automobilskom salonu u Frankfurtu, CITROËN po prvi put u svijetu predstavlja konceptni automobil nadahnut modelom Méhari: Citroën CACTUS M. Tim novim konceptnim automobilom CITROËN nudi outdoor inačicu modela C4 Cactus u obliku posve svježe i vedre izvedbe. Povrh samog dizajna, CITROËN izražava istinsko umijeće življenja jer u fokus doživljaja automobila stavlja razonodu. Koncept CACTUS M s lakoćom svladava svaki teren i svaku situaciju te time simbolizira slobodu, bijeg od svakodnevice i zadovoljstvo.

Otvoreni crossover. Stil konceptnog automobila CACTUS M, već nagoviješten odlikama modela Citroën C4 Cactus, još je pustolovniji i potvrđuje srodnost s konceptom Citroën Aircross koji je predstavljen u Šangaju prošlog travnja. Blatobrani su posebno oblikovani oko točka vozila kako bi mu dali zdepastiji i snažniji izgled. Podignuto vjetrobransko staklo, povišena karoserija i veći promjer točka naglašavaju njegovu osobnost okrenutu razonodi. Na bočnim stranama karoserije velika vrata od plastike pridonose lakoći i sigurnosti vozila te mu daju originalan potpis. Takav dizajn podsjeća na duh slavnog modela Méhari, koji je također bio vođen filozofijom vozila za sve terene. Naime, kabina mu je potpuno otvorena pa se do stražnjih sjedala može doći skokom preko bočne strane karoserije podupirući se na udubljeni element na stražnjem boku. Stoga granica između putnika i svijeta koji ih okružuje više ne postoji.

Domišljat i okrenut razonodi. Svojim dizajnom, Citroën CACTUS M stavlja razonodu u fokus doživljaja automobila i pretvara je u istinsko umijeće življenja. Savršen je primjer dizajn unutrašnjosti koji je preuzeo tehničke materijale izvorno korištene za aktivnosti na otvorenom. Za beskompromisnu upotrebu vozila, čitava se kabina može oprati mlazom vode zahvaljujući sistemu za odvodnju ugrađenom u prostor za noge. Budući da je model nadahnut surferskim svijetom, sjedala nalikuju surferskim odijelima i presvučena su neoprenskom tkaninom u boji koja je udobna i nepropusna. Citroën CACTUS M odlikuje se i modularnošću, primijenjenu prije svega na krov koji se može ukloniti kako bi putnici mogli poslagati svu svoju opremu u vozilo (wakeboard, dasku za jedrenje…). Sve je oblikovano tako da pruža udobnost i opuštenost.

Citroen Cactus M koncept 2015 - 02

S lakoćom na svakom terenu. Citroën CACTUS M stvoren je za bijeg od svakodnevice, istraživanje i osvajanje novih područja. Za koju god aktivnost, u bilo kojim vremenskim uvjetima ili uvjetima na cesti, sve značajke vozila povećavaju bezbrižnost putnika. Sistem Grip Control omogućuje optimalno prianjanje na svim terenima i time osigurava bezbrižno skretanje s utabanih putova. CACTUS M pruža potpunu slobodu zahvaljujući modularnosti kabine koja se pretvara u ležaj i mekanom krovu od kojeg se može složiti šator. Taj mekani krov, koji podupire inovativni sistem napuhavanja, također pruža zaštitu u slučaju kiše. Citroën CACTUS M opremljen je i svakodnevnom tehnologijom koju donosi cjelokupna korisna oprema modela C4 Cactus (tablet s dodirnim zaslonom, easypush upravljanje mjenjačem…).

Koncept CACTUS M suvremen je izraz vrijednosti koje su dovele do stvaranja modela Méhari. To su vrijednosti udobnosti, užitka i razonode, koje oduvijek motiviraju CITROËN. Predstavljen uz model C4 Cactus i koncept Aircross, koncept CACTUS M dočarava svu vitalnost i koherenciju Marke.

Otvoreni Crossover

Godinu dana nakon što je lansiran model C4 Cactus, CITROËN na međunarodnom automobilskom salonu u Frankfurtu predstavlja izvedbu snažnijeg dizajna, potpuno otvorenu prema vanjskom svijetu.

Inačica modela C4 Cactus pustolovnog izgleda

Već nagoviješten na modelu C4 Cactus, karakter SUV-a koncepta CACTUS M naglašen je stilskom obradom i posebnim elementima.

Prednji i stražnji bokovi posebno su oblikovani i pojačani kako bi se naglasila visina podvozja i dojam stabilnosti automobila. Točkovima Tall & Narrow povećan je promjer točaka i smanjena njihova širina te je time povećana visina karoserije. Tom dojmu pridonose i posebni unutarnji blatobrani. Zdepasti karakter modela CACTUS M naglašavaju nagib vjetrobranskog stakla od 60° i debljina njegovog nosača koji vozilu daje robusniji izgled.

Donji dio prednjeg i stražnjeg odbojnika, kao i osvrtna zrcala, osmišljeni su po uzoru na koncept Citroën Aircross. Kuka za vuču i osvrtna zrcala pružaju osjećaj zaštite i kvalitete. Te stilske značajke učvrstile su mjesto modela Citroën CACTUS M u svijetu SUV-a i svjedoče o srodnosti dvaju koncepata.

Citroen Cactus M koncept 2015 - 03

Automobil okrenut prema vanjskom svijetu na sliku modela Méhari

Poput modela Méhari u njegovo vrijeme, koncept CACTUS M osmišljen je kao otvoreni automobil. Sve je oblikovano tako da se putnici približe svijetu koji ih okružuje te da im se olakša život.

Citroën CACTUS M ima dvoja dugačka vrata koja naglašavaju dojam kompaktnosti vozila. Budući da su izrađena od lijevane plastike u jednom komadu, njima se posebno lako rukuje, a istovremeno smanjuju ukupnu masu vozila. Ta su vrata osmišljena kao elementi airbumps i preuzimaju njihov dizajn s oblogama od termooblikovane plastike. Ta druga koža, koja prekriva i zaštitne obloge na odbojnicima, otporna je na udarce i ogrebotine, ali i na slanu vodu, pijesak i sve ono što bi prilikom razonode moglo biti prepreka mobilnosti. Šarke na vratima vidljive su kao kod slavnog modela Méhari, čija je karoserija također bila izrađena od plastike ABS.

Nastao u surferskom duhu, Citroën CACTUS M nema krov ni prozore. U potpunosti je otvoren prema vanjskom svijetu. Odlikuje se oplatama od pravog drva na luku prtljažnika te na okviru vjetrobranskog stakla koje podsjećaju na prepoznatljive elemente kakve upotrebljavaju različiti proizvođači dasaka za surfanje. Njegovi naplatci izuzetno vedrih motiva podsjećaju na cvjetne uzorke surferskih odijela. Logotip, istaknut na luku prtljažnika, potpis je onoga što bi za marku CITROËN mogla biti kolekcija “Freestyle”.

Domišljat i okrenut razonodi

Plaža, pijesak, sol i voda obično su prepreka za vozilo. CACTUS M, naprotiv, stvoren je baš za taj svijet, za intenzivniji i beskompromisan doživljaj razonode. Odabir oblika, materijala, tehnologija i boja vođen je željom da se razonoda prenese i u automobil te da se putnici ujedno oslobode bilo kakvih briga.

Cjelokupni dizajn unutrašnjosti podsjeća na brodsku kabinu. Oblici su glatki i nastavljaju se na vanjski dizajn vozila. Dojam da je vozilo izrađeno u jednom komadu pojačava upotreba iste plave boje Jaws na karoseriji i u kabini. Ta izuzetno vedra boja ističe razigrani karakter koncepta i poziva na bijeg od svakodnevice.

Citroen Cactus M koncept 2015 - 04

Cjelokupni dizajn ne preuzima samo izgled brodske kabine, nego i njezine funkcionalne značajke. Citroën CACTUS M idealan je partner za sve pustolovine. Svi su materijali odabrani ili obrađeni s ciljem da budu prilagodljivi i otporni. Putnici mogu ući u automobil i prije nego što se osuše ili isperu zahvaljujući perforiranom prostoru za noge i sjedalima koja odvode vodu te tkanini otpornoj na sol, a kabina se može očistiti čak i s pomoću vodenog mlaza.

CACTUS M odlikuje se estetskom i funkcionalnom unutrašnjošću. Presvlake i obloga armaturne ploče osmišljene su tako da nalikuju surferskom odijelu. Neoprenska pjena prekrivena je džersejom s uzorcima živih boja i donosi mnogo topline u kabinu te naglašava živahnu stranu vozila. Osim toga, povećava nepropusnost sjedala i smanjuje vrijeme koje je im potrebno da se osuše.

Koncept Citroën CACTUS M vrlo je praktičan: stražnji bokovi imaju udubljenje kako bi putnicima omogućili da dođu do stražnjih sjedala skokom preko bočne linije karoserije. Takvo rješenje olakšava pristup i pruža osjećaj velike slobode putnicima na stražnjim sjedalima. Razni pretinci za odlaganje u unutrašnjosti vozila pristupačni su i funkcionalni. U prednjim vratima nalaze se veliki pretinci zatvoreni mrežicom, prtljažniku se može pristupiti izvana, a na luk prtljažnika i okvir vjetrobranskog stakla moguće je postaviti dvije daske za surfanje zahvaljujući posebnim ugrađenim sistemima za pričvršćivanje. Posebno za ovu priliku, dizajnerski timovi marke CITROËN izradili su čak i dvije daske za surfanje u bojama konceptnog automobila.

Suština karaktera i snažne osobnosti konceptnog automobila CACTUS M nadahnuta je modelom Méhari iz 1968., njegovom praktičnom stranom i morskim svijetom koji se veže za taj legendarni model. Stilske značajke poput vrata koja se otvaraju remenom ili središnjeg brisača s jednom metlicom osmišljene su da budu što praktičnije i jednostavnije. Također, nasloni za glavu oblikovani su poput bokobrana broda te podsjećaju na morski stil koji prati otvorena vozila.

Citroen Cactus M koncept 2015 - 05

S lakoćom na svakom terenu

Budući da odgovara na potrebe zaljubljenika u otvorene prostore, koncept CACTUS M partner je iz snova za odlazak u avanturu. Svojim tehnologijama i inovacijama, pomiče sve granice istraživanja koje postavljaju vremenski uvjeti, logistika putovanja ili zahtjevni tereni.

Citroën CACTUS M spaja sistem Grip Control s točkovima Tall & Narrow, što ga čini okretnijim i omogućava da se izvuče s najtežih terena i kosina. Taj sistemprotiv proklizavanja prilagođava se situaciji kako bi osigurao najbolje prianjanje u svim okolnostima.

Koncept CACTUS M zamišljen je kao otvoreno vozilo, no može se prilagoditi svakoj promjeni vremena zahvaljujući svojem inovativnom mekanom krovu. Smješten u dvostrukom dnu prtljažnika, krov se ručno postavlja oko vozila i rasteže s pomoću praktičnog sistema napuhavanja. Strujanje zraka napuhuje tri zračna crijeva koja rastežu mekani krov u optimalan položaj. Kompresor smješten na stražnjem dijelu vozila proizvodi to strujanje zraka.

Citroen Cactus M koncept 2015 - 06

Zahvaljujući unutarnjoj modularnosti i inovativnom mekanom krovu, s modelom Citroën CACTUS M nestaju logističke faze putovanja i otvara se više mjesta za improvizaciju i slobodu. Tako se CACTUS M može pretvoriti u pravi kamp za dvoje i nastaviti doživljaj otkrivanja. S pomoću domišljatog sistema, stražnja klupa nadovezuje se na prostor prtljažnika koji, kada se otvori, može poslužiti kao ležaj za dvije osobe. Po želji, može se spavati pod zvjezdanim nebom ili pod zaštitom: sistemom za napuhavanje moguće je proširiti mekani krov u samostojeći šator. Taj se šator rastvara na stražnjem dijelu vozila i pod njim mogu uspravno stajati dvije osobe visoke 1,80m. Istraživanje više nema granica.

U izradi pokrova i šatora, CITROËN je surađivao s dva stručna proizvođača specijalizirana za to područje. Za strukturu i sigurnost šatora, Marka je koristila usluge poduzeća ATIC, stručnjaka za strukture na napuhavanje za ekstremne uvjete, dok je za izradu tkanine surađivala s poduzećem Jonathan & Fletcher, vrhunskim proizvođačem tehničkog tekstila za ekstremne sportove.

Povrh svih inovacija, Citroën CACTUS M ponajprije je ugodan automobil za svakodnevnu upotrebu jer je opremljen sustavima za udobnu vožnju i tehnologijama serijskog modela C4 Cactus. Godinu dana nakon što je lansiran serijski model, ovaj konceptni automobil dočarava sav potencijal izvedbe modela C4 Cactus, ali i nevjerojatnu mogućnost da se raznim izvedbama nastavi pozicioniranje Marke.

Citroen Cactus M koncept 2015 - 07

Kategorije: Koncepti, Noviteti