Novi Audi Q1: Crossover, Sportback i Avant u jednom pakovanju

Audi Q1 2014a

Novi Audi Q1: Crossover, Sportback i Avant u jednom pakovanju

Audi planski nastavlja proširenje ponude svojih modela, a naredni model koji bi trebao stići u ponudu je Q1. Novi Audi Q1 trebao bi preuzeti nekoliko stilskih rješenja od svoje veće Q braće, ali i od drugih Sprotback i Avant modela. Audi je nedavno objavio crtež fotografiju Q1 modela, te na taj način dao uvid kako bi novi entry-level crossover trebao izgledati.

Audi Q1 razvija se pod AU276 kodnim nazivom i bit će istih dimenzija kao i Audi A3 sa troje vrata. Većina komponenti pogona bit će preuzeta od Q3 modela, ali će Q1 imati kraći međuosovinski razmak te drugačiju karoseriju.

Dizajn karoserije završen u velikoj mjeri je završen, prije nego je stigao novi šef dizajna Marc Lichte. Ipak, očekivat je da će on uticati u finaliziranju dizajna novog Audi modela. Dizajnerski gledano, Q1 model je mješavina je crossover, sportback i avant modela.

Kada je riječ o motorima, Q1 će najvjerovatnije pokretari poznati trocilindarski i četvorocilindarski benzinski i dizel motori koji se već nalaze u novim modelima koji su postavljeni na novu MQB platformu.

Početak proizvodnje ovog modela planiran je za 2016. godinu, a Audi procjenjuje da će godišnje proizvoditi oko 70.000 jedinica.

Kategorije: Noviteti