Novi Volkswagen Tiguan stigao u dvije nove izvedbe za ljubitelje efikasnosti i performansi

Novi Volkswagen Tiguan stigao u dvije nove izvedbe za ljubitelje efikasnosti i performansi

Nakon četiri godine i 911.000 prodatih jedinica, Volkswagen je osvježio svoj najprodavaniji SUV.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Tiguan je prošao temeljno dizajnersko osvježenje vanjskog i unutrašnjeg dijela pa se u potpunosti uklapa u ostatak ponude novih modela.

Osvježeni Tiguan tako ima zajedničkih stilskih elemenata sa novim Golfom, a tu, prije svega mislimo na prednji branik, masku motora i izgled zakošenih farova sa IQ.LIGHT – LED tehnologijom. Promijenjena je i zadnja svjetlosna grupa, branik, difuzor, a tu su i novi završeci ispušnog sistema.

Unutrašnjost je također temeljno osvježena pa je Tiguan dobio novi volan, novu digitalnu instrument tablu čiji ekran dolazi u dvije veličine 8 i 10,25 inča. Tu su i nove komande za klima-uređaja koje smo imali priliku vidjeti u novom Arteonu. Uz to, tu su i novi materijali poput štofova kojim su presvučena sjedišta.

Uz dizajnerske promjene stigla je i tehnološka nadogradnja pa novi Tiguan može imati ambijentalno osvjetljenja koje možete prilagoditi u 15 različitih boja. Za ljubitelje dobrog zvuka tu je Harman/Kardon ozvučenje snage 480 W. Tiguan je dobio i novi sistem za zabavu.

Treća generacija modularno-zabavne matrice (MIB3) nudi najbolje moguće internetsko povezivanje za Tiguan. Nova MIB3 platforma sa jačim i bržim procesorom nudi znatno bržu obradu informacija od prethodne generacije.

Među najvažnijim unaprjeđenjima je implementacija novih sigurnosnih, a kao najvažniji sistem ističe se uvođenje Travel Assist sistema. Ovaj sistem omogućava djelimično automatizovanu vožnju do brzine od 210 km/h.

Tako novi adaptivni tempomat u obzir uzima i saobraćajne znakove o ograničenju brzine, opšta ograničenja, krivine, raskrsnice i kružne tokove…

U pogledu motora osvježeni Tiguan dobio je aktuelnu – novu paletu motora u kojoj se nalazi potpuno novi 2.0 litreni TDI EVO motor koji smo imali priliku isprobati u Golfu 8. U ponudi će biti i eTSI motor, a najveća novina je uvođene plug-in hibrida i sportske R verzije. Hibridni model raspolaže sa snagom 245 KS, dok Tiguan R raspolaže sa 320 KS.

Kategorije: Noviteti