Novi Divine DS kao bit Marke DS

Citoren Divine DS - 01

Novi Divine DS kao bit Marke DS

Više od pola miliona prodanih vozila u četiri godine diljem svijeta, uspjeh je zbog kojeg je DS ove godine prerastao u zasebnu Marku. Njezino posljednje ostvarenje, konceptni automobil DIVINE DS, odraz je same srži Marke. Dizajniran i kreiran u Parizu, utjelovljuje bit marke DS:

  • jedinstvena stilska obilježja – kompaktnom siluetom s četiri vrata (4,21 m) u metaliziranoj sivoj boji blagog odsjaja, DIVINE DS, već na prvi pogled plijeni pažnnju snažnim, uglađenim i zadivljujućim stilom. Površine senzualnih zaobljenih linija ukrašene su snažnim grafičkim potpisom poput „DS Wings”, bočne su linije veoma jasne i oštre, a oblik krova jedinstven u svijetu. Uz jedinstven vanjski izgled ide i iznimna unutrašnjost! Unutrašnjost je potpuno jedinstvena zahvaljujući odvažnoj morfologiji. Izvedena je na spektakularan i izniman način, utjelovljujući avangardnost, profinjenost i otmjenost marke DS.
  • odvažnost – ekskluzivnim konceptom „hiperpersonalizacije”, DIVINE DS donosi nov način doživljavanja automobila nudeći kupcima izbor unutrašnjosti dostojan visoke mode koji će potpuno odražavati njihovu osobnost. Kabina modela DIVINE DS može imati tri svijeta personalizacije, od kojih svaka ima jedinstvenu i posebnu osobnost.
  • francuska elegancija – DIVINE DS plod je susreta “velikih modnih kuća”, vodećih u svojim područjima, kuće Lesage za vezene detalje ili Swarovski za kristalne ukrase. To je dokaz volje i vještine kojom DS ruši dosadašnja pravila i spaja različite svjetove, prvi put u svijetu automobila!
  • tehnologija u službi stila – futurističkim i avangardnim poimanjem svjetala koja se sjedinjuju s pokazivačima smjera stupnjevanog paljenja, laserskom tehnologijom, fasete na krovu koje se podižu kako bi se ostavilo mjesta za kameru za vožnju unatrag, optimiziranom aerodinamikom… silueta DIVINE DS razigrana je i smjela. U unutrašnjosti su primijenjene nove tehnologije s vozačevim mjestom nalik na kokpit te isključivom uporabom digitalnih sistema (ekranosjetljiv na dodir, hologramski prikaz…).

„DIVINE DS izraz je našeg znanja i umijeća. Savršeno spajajući profinjenost i tehnologiju, taj konceptni automobil odražava samu bit onoga što jest i što će biti DS. Otkriven nekoliko sedmica nakon nastanka marke, DIVINE DS savršeno izražava jedinstvenu osobnost DS”, rekao je Yves Bonnefont, glavni direktor marke DS.

Citoren Divine DS - 02
Jedinstvena stilska obilježja
Privlačna silueta

Duljine 4,21 m i širine 1,98 m, DIVINE DS ima kompaktnu siluetu s četirima vratima. Njegov moćan i karizmatičan stil čine napete linije i nizak položaj vožnje (1,35 m) zahvaljujući dobrom ležanju na točkovima od 20“. Površine senzualnih zaobljenih linija čine protutežu kromiranim rezbarenim grafičkim elementima. DIVINE DS zaogrnut je u metalizirano sivo ruho s veoma blagim odsjajem koji ističe njegove linije. Silueta osvaja već na prvi pogled veoma odvažnim stilskim obilježjima u skladu s izgledom marke DS.

Prednji dio DIVINE DS, širok i moćan, ima masku “DS Wings”, predstavljenu na modelima DS 5LS i DS 6. Taj prednji kraj ostavlja još snažniji dojam jer je uspravniji pa dobiva više na statusu. U sredini, rešetku maske krasi veličanstven logotip DS. Naime, igra različitih nijansi kroma na elementima, koji kao da lebde u zraku u obliku vrhova dijamanata različitih veličina, rešetci maske daju svemirski izgled.

S boka se DIVINE DS odlikuje veoma jasmin i oštrim linijama. Prvo je dizajnersko obilježje odmah vidljivo. Naglašava bok vozila, a nastaje oko stražnjih svjetla i prirodno se proteže do prednjeg dijela DIVINE DS. Istaknuta kromiranim profilom, ta linija daje napetost i dinamiku cjelokupnoj silueti. Kromirani profil domišljato prekriva ručice na vratima i time daje pročišćen izgled DIVINE DS. Pri dnu karoserije fino izrezbarena kromirana linija koja podsjeća na obradu konzole nenametljivo ističe izduljenu siluetu.

Drugi je snažan stilski element obrada krova. DIVINE DS odlikuje se krovom jedinstvenim u svijetu po obradi koja podsjeća na gmazove ljuske. Igra ljuski s kontrastima i izmjenom mat i satensko sjajnih dijelova, neprozirnog i prozirnog, održava svjetlost u unutrašnjosti kabine, ali i izvana igrom odraza. Motiv ljuski proteže se tako da prekriva stražnja stakla, a nalazimo ga i na retrovizorima. Takav jedinstven i dojmljiv izgled u suprotnosti je sa zaobljenim i senzualnim linijama stražnjeg dijela automobila.

Citoren Divine DS - 03

Avangardno uređenje unutrašnjosti

U unutrašnjosti DIVINE DS nudi spektakularno uređenje puno kontrasta, od vozača smještenog u kokpitu s raznolikim oblicima do suvozača okruženog fluidnim površinama.

Ponajprije, sa suvozačeve strane tekstilna obloga prekriva konzolu i armaturnu ploču u samo jednom komadu u obliku tvista i spaja se s oblogama na vratima. Ta veoma prozračna tkanina obavija suvozača i uranja ga u svijet visoke mode, izvan svih klasičnih automobilskih standarda. Jedinstveno iskustvo koje budi osjetila.

S vozačeve strane, uređenje je bogato tehnologijom i izrezbareno poput dragulja. Centralna konzola koja nalikuje na kralježnicu ističe elemente povezane s vožnjom. Prekrivena je bijelim zlatom, a njezin kristalan i veličanstven karakter pridonosi profinjenosti i otmjenosti ove neviđene unutrašnjosti. Diči se i posebnim prekidačima i digitalnim satom koji su ukrašeni kamenčićima. Crni granitni kamen sa zlatnim šljokicama osobito se slaže sa centralnom konzolom.

Pravokutni je upravljač prava skulptura koja obećava jedinstvene doživljaje u vožnji.

Usto, sjedala su ukrašena vrlo vjernom izvedbom remena ručnog sata koja daje još jači karakter i udobnost tom ekskluzivnom obilježju marke DS. Sjedala su presvučena visokokvalitetnom zrnastom anilinskom kožom, pomno odabranoj u kožari SETON zbog iznimne kvalitete i posebne obrade. Blago topla siva nijansa ističe metalne detalje od bijelog zlata i svaki tip unutarnjeg izgleda.

U stražnjem dijelu nema stakla pa su putnici obavijeni veoma intimnom i uglađenom „čahurom”.

Citoren Divine DS - 04

Nov način doživljavanja automobila: HIPERPERSONALIZACIJA

Inovativna Marka DS na modelu DIVINE DS predstavlja koncept hiperpersonalizacije. Taj koncept potpunom inovativnošću nadilazi personalizaciju pa se klijentu nude unutarnje obloge dostojne visoke mode i materijali koji ističu vrijednost Marke, a rijetko se rabe u svijetu automobila. Zahvaljujući armaturnoj ploči i vratima koja se mogu zamijeniti u samo petnaest minuta, na raspolaganju su tri svijeta unutrašnjosti. Tri „dress codea” mogu se mijenjati prema ugođaju, a svaki utjelovljuje tri posve različite osobnosti:

  • „Muževan stil” nudi jednostavan i suvremen svijet u kojem se prirodna karbonska vlakna rabe kao tkanina, zajedno s kožom sa sjajnom patinom. Mješavina veoma muževnih materijala za vrlo primamljiv automobilski svijet. Sve je to naglašeno točkastim crvenim i crnim šavovima.
  • „Pariški šik” pozivnica je u svijet pariške uglađenosti i elegancije s obradom materijala nadahnutom svijetom visoke mode. Kombinira kožu punog zrna iznimne kvalitete u boji bjelokosti sa satenom od plisirane i vezene svile na oblogama na vratima, s perlama i kristalima. Vezene je detalje izradila svjetski priznata kuća Lesage tako da izgledom pristaju logotipu DS.
  • „Fatalni punk” utjelovljuje odvažniji svijet, istodobno mračniji i glamurozniji. Dominira koža, veoma crna, podstavljena i optočena kristalima. Ukrašena je nenametljivim elementima, poput piercinga. Obloge vrata presvučene su tkaninom Crystal Fabric Swarovski, materijalom koji se čarobno presijava zahvaljujući milijunima sićušnih obrađenih i neobrađenih kristala. Pravi rokerski svijet!

Hiperpersonalizacija svojom odvažnošću udiše život u DIVINE DS. Taj ekskluzivan karakter proizlazi iz želje marke DS da kupcima nudi automobile koji su potpun odraz njihove osobnosti.

Suvremena vizija francuske elegancije

Mnogo više od konceptnog automobila, DIVINE DS, prvi put u automobilskom svijetu, točka je susreta nekoliko „velikih modnih kuća”, od kojih svaka na svoj način dočarava umijeće i izvrsnost. „Za DS želimo najbolje: najbolje partnere koji su priznati lideri u svojem području. A i prvi želimo istraživati nove teritorije”, kaže Thierry Metroz, stilski direktor marke DS. Svojim suradnjama DS pokazuje koliku pozornost pridaje i najmanjim pojedinostima, čak i izboru materijala koji se rijetko rabe u automobilskoj industriji.

Citoren Divine DS - 05

Kristali Swarovski

Pravi uzor u svijetu luksuza i mode, marka Swarovski uspjela je steći prestižan ugled među kućama visoke mode. S tom vodećom markom surađuju velika imena francuske mode. Čarolija se velikim dijelom krije u tajni proizvodnje kristala Swarovski te u postupku rezanja i poliranja koji ih čine tako sjajnim i otmjenim.

Sada je to veliko ime na suradnju pozvala marka DS. Kristali Swarovski oplemenjuju vanjsku siluetu DIVINE DS i ukrašavaju svjetla te im daju veoma privlačan učinak. U unutrašnjosti, obloge vrata i armaturnu ploču krase profinjeni detalji tog mitskog kristala.

Vezeni detalji Lesage

Još jedna posve iznimna suradnja u svijetu automobila: suradnja DS s ateljeom Lesage, vodećim majstorima vezenja u Francuskoj. Od 1860. ta kuća surađuje s najvećim modnim kreatorima. Vezenje je pedantno umijeće koje se u cijelosti obavlja ručno, nikad mu nema kraja i rabi dragocjene materijale poput svile, bisera i kristala.

To je umjetnost koja dolazi do punog izražaja u unutrašnjosti DIVINE DS u hipertipiziranoj izvedbi “Pariški šik” u kojoj vez naglašava korištene materijale i ističe logotip DS.

Te iznimne suradnje još su jedan dokaz vještine kojom DS ruši dosadašnja pravila i spaja različite svjetove. One pokazuju da je DS pravo utjelovljenje francuskog luksuza.

Tehnologija u službi stila
Živahna silueta

Citoren Divine DS - 06

Tehnologija unosi živost i razigranost u siluetu DIVINE DS ponajprije futurističkom i avangardnom obradom svjetala.

Svjetlosni potpis sprijeda nadahnut je modelom DS 3. Taj pogled preuzima načelo neovisnih LED izvora svjetlosti čiji dizajn podsjeća na dijamante u kutijici za nakit. Svjetla su na dnu istaknuta potezom od materijala Crystal Fabric kuće Swarovski koji razigrava svjetlost te se spajaju s pokazivačima smjera stupnjevanog paljenja s laserskom tehnologijom. Laserska svjetla DIVINE DS sastoje se od dviju laserskih dioda velike snage u svakom izvoru svjetlosti. Daju veoma snažnu svjetlost s upola jačim osvjetljavanjem od uobičajenih LED svjetala. Laserska tehnologija upotpunjuje LED svjetla na brzinama većim od 60 km/h. Svjetlost se u projektor prenosi optičkim vlaknima, što omogućuje točno i trenutno namještanje. Povrh toga, laserske su diode smještene u motorni prostor pa su zaštićene u slučaju sudara ili razbijanja stakla na svjetlima. Naposljetku, lasersko je osvjetljivanje učinkovita tehnologija jer mu je trajanje jednako životnom vijeku vozila. Ta laserska svjetla ne smetaju drugim sudionicima u prometu jer ih prepoznaju kamere koje automatski prilagođuju položaj svjetla.

Stražnjim svjetlima, s potpunom LED tehnologijom, život udahnjuju uvlačive ljuske koje se igraju sa svjetlošću. Te se ljuske pomiču noću ili u slučaju kočenja. Čaroban i hipnotičan učinak upotpunjen je pokazivačima smjera stupnjevanog paljenja.

Stražnje je staklo prekriveno plohama koje se podižu kako bi se poboljšala aerodinamika DIVINE DS. Na mjestu jedne od tih ploha nalazi se kamera koja omogućuje pogled iza vozila. I ovdje je tehnologija u službi stila jer izgled DIVINE DS veoma nalikuje gmazu.

Naposljetku, naplatci od 20“ imaju potpuno inovativan izgled s krakovima koji kao da lebde i nisu povezani sa centralnim dijelom točka. To tehnološko obilježje naplatcima daje prozračan izgled koji daje naslutiti aerodinamiku DIVINE DS.

Tehnološki „kokpit”

U unutrašnjosti DIVINE DS primijenjene su tehnologije s vozačevim mjestom nalik na kokpit u kojem je prednost dana digitalnoj tehnologiji. Tehnologije olakšavaju vožnju, ali imaju i estetsku ulogu pa pridonose unutrašnjoj uglađenosti DIVINE DS.

Ponajprije, komande DIVINE DS nalaze se na dodirnom zaslonu visoke definicije i spektakularne veličine 10,4“. Taj višefunkcijski zaslon smješten u stropnoj konzoli oslobađa armaturnu ploču i zamjenjuje centralni retrovizor jer omogućuje pogled iza vozila.

U osi vozača, zasloni su neprimjetni, ponajprije zahvaljujući head-up displayu kojim se projiciraju informacije nužne za vožnju. Smješten iznad upravljača, taj je prikaz dopunjen hologramskim prikazom smještenim iza upravljača. Takvim se trodimenzionalnim prikazom omogućuje praćenje navigacije, a da se ne skreće pogled s ceste.

Motor koji spaja učinkovitost i iznimne performanse

DIVINE DS ima motor 1.6 THP s turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem goriva. Motor ima 270 KS i savršeno odgovara dinamičnom temperamentu DIVINE DS. S najvećom snagom od 199 kW pri 6 000 o/min i najvećim okretnim momentom od 330 Nm u rasponu od 1 900 o/min do 5 500 o/min, visoke su performanse nadohvat ruke.

Visoke performanse ne isključuju skrb o okolišu jer motor odgovara normama Euro 6 i ispušta samo 145 g CO2 po kilometru.

Konceptni automobil DIVINE DS predstavljen je u četvrtak, 4. rujna 2014. i bit će izložen na automobilskom natjecanju elegancije kod dvorca Chantilly u nedjelju, 7. rujna 2014. a zatim na Međunarodnom sajmu automobila u Parizu od četvrtka, 2. listopada 2014.

Kategorije: Noviteti