Novi DS 5: Simbol marke DS

Novi DS 5 - 2015 - 01

Novi DS 5: Simbol marke DS

Avangardan stil, dinamične vozne osobine, profinjenost i posvećenost detaljimate ponuda naprednih tehnologija – novi DS 5 ima sve atribute sadašnjih i budućih DS automobila. Perjanica DS uvodi identitet Marke i prvi je model u Evropi s novom prednjom maskom i drugim inovacijama koji ga čine DS automobilom!

Od prednje maske okomitih linija s logotipom DS u sredini do Xenon Full LED svjetala, od ekrana osjetljivog na dodir najnovije generacije do učinkovitih motora… toliko je novosti koje novi DS 5 dodaje svemu onome po čemu je na glasu, odnosno jedinstvenoj silueti te vanjskom i unutarnjem dizajnu bez premca (profinjenost u najsitnijim detaljima i vozačevo mjesto nalik na kokpit).

Od Evrope do Kine, DS 5 je posvuda ostavio dubok trag. Novi DS 5 podiže letvicu novom prednjom maskom, uvijek avangardnim stilom, profinjenošću i posvećenom pažnjom detaljima, dinamičnim i sigurnim voznim osobinama dostojnim automobila DS, vrhunskom tehnologijom u službi dizajna i performansi. Ukratko, automobil koji privlači pažnju!

Novi model bit će premijerno predstavljen na salonu automobila u Ženevi 2015., a bit će komercijaliziran od juna 2015 u Evropi.

 «Novi DS 5 više je od novog automobila. To je DS koji lansira sav identitet naše marke. Šezdeset godina nakon prvog modela DS, novi DS 5 u sebi ima sav DNK DS i njime ponajprije možemo jasno i glasno potvrditi svoj cilj: povratak s francuskom visokom gamom! » Yves Bonnefont, generalni direktor marke DS

Novi prednji kraj za novu marku

«Opisan kao konceptni automobil stvoren za cestu, DS 5 je jedinstvena kreacija sa stilom koji je ujedno izražajan i hipnotičan. Na novom DS 5 željeli smo sačuvati jake strane – i snažan identitet – modela DS 5 te ujedno ojačati obilježja marke DS. Najznačajniji primjerzasigurno je prednji dio automobila!» Thierry METROZ, direktor dizajna marke DS.

Nezaobilazan element svakog premium vozila je prednji dio! Upravo novi DS 5 još snažnije odiše statusom i karakterom s okomito postavljenom prednjom maskom koja ponosno nosi logotip DS – DS Wings kao podsjetnik na izvorni DS – te novim svjetlima.

Kako bi taj prednji dio bio dojmljiv iz svake perspektive, šesterokutna prednja maska DS Wings jedinstvenog je, skladnog i grafičkog dizajna. Elegantne linije prednje maske naglašene su kromiranim okvirom čija se dva sjajna krila protežu u prednja svjetla.

Poput DS 3 i DS 3 Cabrio, novi DS 5 ima nov svjetlosni potpis marke s novim svjetlima koja sjedinjuju LED i xenon tehnologiju, s novim pokazivačima smjera stepenastog paljenja. Obrađena poput dragog kamenja, ta svjetla uvelike pridonose identitetu prednjeg dijela ujedno nudeći kvalitetno osvjetljenje i ponajprije su simbol profinjenosti i posvećenosti detaljima marke DS! Predstavljena na DS 3 prošlog srpnja, krasit će prednji dio svih automobila DS.

Novi DS 5 - 2015 - 02

Uvijek avangardan dizajn

Taj novi prednji dio – prednja maska, svjetla i bočni ventilacijski otvori – u skladu je s avangardnim stilom automobila. Bilo da ga se gleda sprijeda, sa strane ili odostraga, novi DS 5 krasi posve prepoznatljiva silueta. Sa strane, jedan element privlači sve poglede i potpisuje vanjski stil: izdužena kromirana letvica koja se proteže od vrha svjetala sve do prednjih stakala. Pogled odostraga pak dodatno ističe stas novog DS 5 s vrlo širokim tragom točkova, naglašen dvjema ispušnim cijevima ugrađenima u stražnji odbojnik. Stražnji izgled naglašen je svjetlosnim potpisom sa šest svjetlosnih elemenata.

Ostvarenje vrhunske tehnologije

«DS 5 od samog je početka bio drukčije tumačenje visoke klase. Automobil drukčiji od drugih, čak bez premca! Za mene je to spoj profinjenosti i tehnologije. To su dvije ključne riječi koje dobivaju puni smisao s novim modelom DS 5! Jer, kao što je često slučaj kod premium marki, promjene se kriju u detaljima!“  Eric Apode, direktor proizvoda i razvoja marke DS.

Vozačevo mjesto nalik na kokpit

Unutarnje uređenje novog DS 5 podsjeća na svijet avijacije. Strop nalik na kokpit najveći je dokaz tome. Na krovu se nalaze tri otvora za svjetlo koja stvaraju jedinstveno i osobno svjetlosno ozračje i danju i noću. Vozačevo je mjesto doista osmišljeno s vozačem u središtu i glavne komande nalaze se na dvjema središnjim konzolama, jednom dole i jednom na stropu, u obliku posebnih tipki, točkića i prekidača, također nadahnutih avijacijom.

Dodirni zaslon za pojednostavnjenu ergonomiju… i nove internetske usluge

Iskustvo vožnje u znaku visoke tehnologije nastavlja se dodirnim ekranom u boji ugrađenim u novi DS 5. Taj novi sistem nudi lakši pristup svim funkcijama automobila (od navigacije do muzike) i pojednostavnjuje ergonomiju unutrašnjosti (primjerice 12 tipki manje na centralnoj konzoli). Taj ekran najnovije generacije omogućuje i funkciju New Mirror Screen, odnosno prikaz zaslona pametnog telefona za posve sigurno uživanje u njegovim aplikacijama.

Za zajamčenu sigurnost i bezbrižnost, novi DS 5 također ima funkcija DS Connect Box s paketom SOS & Assistance, naprednim sustavom koji omogućuje automatsko upućivanje hitnog poziva i lokaliziranu pomoć na cesti sa slanjem odgovarajuće pomoći u slučaju nezgode. Danas se na evropskim cestama već nalazi više od 230 000 automobila DS opremljenih tom funkcijom.

A za još više udobnosti i sigurnosti, u ponudi su novi paketi:

  • paket Monitoring: virtualna servisna knjižica (automatsko praćenje kilometraže i upozorenje na predstojeći servis), Eco-Driving (personalizirani savjeti na temelju zabilježenog stila vožnje) i izvještaj o upotrebi (koji sažima upotrebu automobila kako bi se olakšala njegova ponovna prodaja)
  • paket Mapping: utvrđivanje položaja vozila, prikaz putovanja i podaci o upotrebi vozila u slučaju posudbe
  • paket Tracking: utvrđivanje geografsko položaja vozila u slučaju krađe.

I naposljetku, novi DS 5 predstavlja MyDS, mobilnu aplikaciju za iOS/Android. Koja je svrha te aplikacije? Pratiti korisnika tijekom vožnje i ponuditi mu intuitivne i inovativne usluge. Tom aplikacijom korisnik ima sve podatke o svojem vozilu, povlastice i posebne ponude za sve kupce DS.

Novi DS 5 - 2015 - 03

Bogata oprema koja spaja sigurnost i udobnost

Istodobno novi DS 5 ne zaboravlja ni vrhunsku opremu koja je uglavnom dostupna već od prve razine opremljenosti. Tako je sistem za nadzor mrtvog ugala (SAM) uključen u ponudu opreme u kojoj se već nalazi sistem za upozorenje na nenamjerno prelaženje crte s kamerom (AFIL) te automatsko uključivanje dugih/kratkih svjetala, pomična duga svjetla koja optimiraju osvjetljenje u kombinaciji sa statičkim osvjetljenjem pri skretanju, pomoć pri kretanju na uzbrdici, nadzor stabilnosti i inteligentan sustav protiv proklizavanja, kamera za vožnju unatrag i prikaz u visini očiju. Dakle, čak 10 elemenata opreme za sigurnost dostupno je na automobilu.

Udobnost nimalo ne zaostaje s masažnim sjedalima s električnim pomicanjem i memorijom, otključavanjem i pokretanjem vozila bez ključa (ADML) uključujući stražnja vrata, grijanim vanjskim retrovizorima, samozatamnjujućim unutrašnjim retrovizorom, ambijentalnom i ulaznom rasvjetom, dvozonskim automatskim klimatizacijskim uređajem, HiFi-sistemom DENON… Novi DS 5 vozaču i putnicima nudi sve, od sigurnosti do udobnosti.

Sve učinkovitiji motori

Novi DS 5 opremljen je najnovijim motorima grupe PSA. Od benzinskih do dizelskih, svi motori u ponudi snažni su (od 120 do 210 KS) i ekološki prihvatljivi (od 3,8 l/100 km do 4,3 l/100 km za dizelske motore). Ne valja zaboraviti ni pogonski sklop Hybride 4×4: emisije CO2 od 90 g/km uz potrošnju od 3,5 l/100 km u mješovitoj vožnji. Te performanse novi DS 5 smještaju uz bok najboljima u premium segmentu.

Već od lansiranja kupac će moći birati između pet snažnih, a istodobno uglađenih motora koji ispunjavaju propise norme Euro 6, s okretnim momentom od 240 do 400 Nm. Krajem 2015. godine ta će se ponuda obogatiti motorom od 210 KS: THP 210 S&S BVM6.

Motor THP 165 S&S EAT6

Opremljen automatskim mjenjačem sa šest stepeni prijenosa najnovije generacije (brže promjene stupnja prijenosa, veći užitak, smanjenje unutarnjeg trenja itd.), DS 5 THP 165 S&S u mješovitoj vožnji troši 5,9 l/100 km i postiže emisije CO2 od 135 g/km, odnosno 30 g/km ili 18 % manje (u mješovitoj vožnji i u odnosu na THP 155 Euro 5).

S najvećim pritiskom ubrizgavanja od 200 bara i tehnologijom Stop&Start (s poboljšanim pokretačem) taj motor postiže najveću snagu od 121 kW (165 KS CEE) pri 6000 o/min. Najveći okretni moment od 240 Nm ostvaruje se već od 1400 okr./min te ostaje konstantan sve do 4000 o/min, što je znak iznimnog užitka u vožnji na niskim i srednjim okretajima.

Novi DS 5 - 2015 - 04

Kada je riječ o dizelu, novi DS 5 raspolaže novom generacijom dizelskih motora nazvanih BlueHDi. Oni postižu snažne performanse s posebno smanjenom potrošnjom i emisijom CO2! Ti su rezultati postignuti radom na samom motoru (poboljšana efikasnost, nove obloge od ugljika strukturom nalik na dijamant, smanjenje mehaničkih gubitaka…) i inovativnim i efikasnim ispušnim sistemom.

Inovativnu i jedinstvenu stranu ispušnog sistema čini precizan raspored tehnologija: katalizator SCR (Selective Catalytic Reduction) smješten je ispred filtra krutih čestica s aditivima i jedini je sistem naknadne obrade koji emisiju NOx može smanjiti do 90%, a ujedno i emisiju CO2 do4%.

  • BlueHDi 120 S&S BVM6

BlueHDi 120 S&S BVM6 može biti samo efikasan motor u pogledu potrošnje i emisije CO2 te u pogledu okretnog momenta. Brojke govore za sebe: 3,8 l/100 km, 100 g/ km CO2, okretni moment od 300 Nm. S takvim karakteristikama, novi DS 5 opremljen tim motorom je benchmark među konkurencijom u segmentu D. U 2. Polugodištu 2015. godine, ovaj motor bit će sparen s automatskim mjenjačem sa šest brzina. Učinkovit užitak garantiran!

  • BlueHDi 150 S&S BVM6

Još jedan motor za koji je novi DS 5 mjerilo u svom segmentu (s istim motorom) u pogledu okretnog momenta, potrošnje i emisije: BlueHDi 150. Taj dvolitreni motor HDi 150 postiže potrošnju od 4,4 l/100 km i emisije od 103 g/km CO2, odnosno 22 g manje u odnosu na HDi 160. Osim toga, najveći okretni moment, napredniji u odnosu na prethodnu generaciju (HDi 160 Euro 5) iznosi 370 Nm pri 2000 okr./min.

  • BlueHDi180 EAT6

Motor BlueHDi180 nudi visok stepen užitka zahvaljujući svojoj snazi (133 kW) i najvećem okretnom momentu (400 Nm pri 2000 okr./min). Ugradnjom novog turbopunjača promjenjive geometrije, povećanjem pritiska prednabijanja i tlaka sagorijevanja snaga motora DS5 BlueHDI180 povećava se za 20 KS u odnosu na prethodnu generaciju (HDi 160). Osim toga, taj novi motor opremljen je osovinom za uravnoteženje za zagarantovan nivo akustične i vibracijske udobnosti koja se očekuje u ovoj klasi automobila.

Rezultati: DS5 BlueHDi180 S&S EAT6 prijenosa sjedinjuje performanse – s emisijama CO2 i potrošnjom na najboljoj razini u segmentu (110 g/km CO2 , što je 44 g manje u odnosu na HDi 160 BVA, i 4,3 l/100 km) – i užitak u vožnji (okretni moment od 400 Nm).

Novi DS 5 - 2015 - 05

Hibridni dizelski motor Hybrid4x4

DS 5, automobil na kojem je predstavljena hibridna dizelska tehnologija, uvijek će nuditi taj pogonski sklop koji sjedinjuje vozna svojstva dizelskog motora HDi i učinkovitost elektromotora. S pogonskim sklopom Hybrid 4×4 doživljaj vožnje je energičan (200 KS, pogon na sva četiri kotača, gradska vožnja pomoću elektromotora, funkcija “boost” pri ubrzanju), vrlo male emisije CO2 (90 g/km) i potrošnja od 3,5 l/100 km, a u gradskoj vožnji manje od 3 l/100 km.

Hybrid 4×4 nudi vožnju s nekoliko načina rada. Točkićem smještenim na centralnoj konzoli vozač može birati između četiri načina funkcioniranja: Auto, “Vozilo bez emisija” (ZEV), Pogon na sva četiri točka (prednji točkovi s pomoću motora s unutarnjim izgaranjem, a stražnji s pomoću električnog motora) i Sport (najveća moguća upotreba električnog motora uz dodatak motora s unutarnjim izgaranjem).

Profinjenost i pozornost posvećena detaljima, ključne vrijednosti marke DS

I izvana i u unutrašnjosti ključne riječi modela DS jesu profinjenost i posvećenost detaljima. Prava perjanica ponude Marke, novi DS 5 plod je vrhunskog umijeća Marke. Posebna je pozornost posvećena svakom detalju! Dokaz je logotip DS u razini prednjih svjetala, što prednji kraj čini jedinstvenom kreacijom.

Smisao za detalje marke DS odražava se i u upotrebi autentičnih materijala kao što je aluminij na kvakama, metal na ručici mjenjača ili pak koža. Autentični materijali obrađeni su na ekskluzivan i jedinstven način po uzoru na izgled narukvice sata kožnatog sjedala.

Novi DS 5 usto je jedan od rijetkih automobila koji nude tri vrste kože, osobito vrhunsku kožu napa i poluanilinsku kožu, jednu od najljepših vrsta kože u svijetu koja se rijetko upotrebljava u automobilskoj industriji. Svaki peti prodani primjerak DS 5 krase sjedala izgleda narukvice sata od poluanilinske kože.

Novi DS 5, novo unutarnje uređenje! Predstavljeno je i novo personalizirano unutrašnje uređenje s dvobojnim crnim i safirnoplavim sjedištima izgleda narukvice sata te novi ukras s logotipom DS na vratima i središnjoj konzoli.

I naposljetku, od lansiranja će se nuditi nova boja karoserije: plava Encre, suptilna boja koja dodatno naglašava identitet i eleganciju automobila.

Dinamične i sigurne vozne osobine

Na cesti novi DS 5 sjedinjuje dinamičnost i sigurnost. Ovjes je u odnosu na prethodnika izmijenjen radi veće udobnosti. U tu svrhu amortizeri su opremljeni tehnologijom PLV (Preloaded Linear Valve) za bolje upijanje neravnina i linearan prijenos sila u amortizeru. Istodobno je povećana brzina njihova rada. Tako novi DS 5 bolje ublažava nepravilnosti ceste i znatno je udobniji zahvaljujući smanjenju vibracija, buke i udaraca.

Kategorije: Noviteti