Novi Kia Niri predstavljen u Seulu

Kia Nira 2021

Novi Kia Niri predstavljen na salonu mobilnosti u Seulu

Kia je predstavila potpuno novog Nira koji je integralni dio Kijine sve šire ponude ekološki prihvatljivijih modela.

Potpuno novi Niro je redizajniran u skladu s dizajnerskom filozofijom “Spajanje suprotnosti ” (Opposites United) i jasno predstavlja Kijinu predanost održivosti. Novi Niro koji crpi inspiraciju iz prirode odgovara kompleksnim potrebama osviještenih potrošača i pruža dizajn koji povezuje ekološku prihvatljivost sa zabavom i užitkom u vožnji.

Učinkovita aerodinamika i održivi materijali su kod novog Nira združeni s kohezivnom dizajnom. Ova savršena kombinacija donosi prostranost i izgled SUV-a. Pored toga Kia predstavlja način “Greenzone Drive Mode” koji automatski prebacuje iz (P)HEV (hibridnog odn. Plug-in hibridnog) načina vožnje u EV (električni) način kako bi omogućio rješenja održive mobilnosti.

Kia Nira 2021

Tokom vožnje po zelenim područjima, kao što su stambena područja ili obližnje škole i bolnice vozilo automatski koristi struju na osnovu navigacionih uputstava i podataka o historiji vožnje. Prepoznaje i vozačeva popularna mjesta (npr. kuća i kancelarija) označene u navigacionom sistemu kao zelena područja.

Potpuno novi Kia Niro koji je pravi primjer Kijine predanosti održivosti i budućeg razvoja modela donosi i nove reciklirane materijale u kabini. Obloga plafona je napravljena od recikliranih tapeta, sjedišta su od bio poliuretana s tkaninom tencel od listova eukaliptusa, dok je na vratima upotrijebljena boja bez BTX (boja na vodenoj osnovi koja ne sadrži benzen, toluen i ksilen), koja smanjuje uticaj na životnu sredinu i količinu otpada.

Kia Nira 2021

Niro naslijedio odvažne dizajnerske elemente koncepta Habaniro iz 2019. godine

Vanjština novog Nira nadgrađuje odvažne dizajnerske elemente prvi put predstavljene 2019. godine na konceptu Habaniro. Novi elegantni i samouvjereni crossover utjelovljava Habanirov avanturistički pristup visokotehnološkom dvobojnom karoserijom. U unutrašnjosti kabine neobičajna nesimetrična armaturna ploča združuje vodoravne i dijagonalne oblike, što implementira dizajnersku filozofiju ‘spajanja suprotnosti’, dok svojom odvažnom, praktičnom i ekološki prihvatljivijom konstrukcijom vozilo ispunjava etičko usmjerenje ‘Zabava s razlogom’ (Joy for Reason).

Potpuno novi Niro bit će raspoloživ u tri varijante – kao klasično hibridno (HEV), plug-in hibridno (PHEV) i električno vozilo (EV).

Kia Nira 2021

Kategorije: Noviteti