Opel predstavlja novu Corsu

Opel Corsa 2023

Opel predstavlja novu Corsu

Stiže nova Opel Corsa – i to već ove godine. Još odvažniji, emocionalniji i intuitivniji za upravljanje te s potpuno novim električnim i hibridnim pogonima, ovaj će novi model podići Opelovu tradicionalno snažnu ponudu u segmentu malih automobila na novu razinu.

Nova Corsa oduševljava novim dizajnom, uključujući karakteristično lice branda Opel Vizor na prednjem dijelu i natpis Opel samouvjereno postavljen na sredini stražnjeg dijela. Vrhunske tehnologije vožnju čine opuštenijom. Uz nadoplatu, nova Corsa nudi potpuno digitalan kokpit na temelju platforme kokpita Snapdragon tvrtke Qualcomm Technologies s novim intuitivnim sustavom za informiranje i zabavu i zaslonom na dodir u boji veličine do 10 inča.

Matrix Intelli-Lux LED® svjetla bez zasljepljivanja vozača iz suprotnog smjera, koje je Corsa predstavila u segmentu malih automobila 2019., također su bolja i preciznija – sada s 14 LED elemenata. A najnovija verzija bestselera među malim automobilima može se pohvaliti i vrhunskom tehnologijom ispod poklopca motora. Corsa Electric sada ima i više snage te poboljšanu bateriju koja omogućuje doseg do 402 kilometra prema WLTP-u2. Ostali pogoni također su novitet. Corsa je prvi Opelov model koji će biti dostupan kao hibrid sa 48-voltnim sustavom. Nova Corsa tako kupcima nudi širok izbor motorizacije, od potpuno baterijsko-električnog modela, preko hibridne verzije do učinkovitih motora s unutarnjih sagorijevanjem, što je bez premca u ovom segmentu.

„Opel Corsa bestseler je već više od 40 godina. U posljednje dvije godine bila je najprodavaniji mali automobil u Njemačkoj, a 2021. najprodavaniji automobil sveukupno u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za nas taj uspjeh predstavlja potvrdu našeg rada i pruža nam dodatnu motivaciju da u budućnosti budemo još bolji. Nova Corsa još je modernija, emocionalnija i bolja. Njezinim zapanjujućim dizajnom, vrhunskim tehnologijama iz viših segmenata i novom električnom i hibridnom tehnologijom bez lokalnih emisija želimo inspirirati kupce i pokazati im što danas mogu očekivati od malog automobila”, izjavio je glavni izvršni direktor Opela Florian Huettl.

Opel Corsa 2023

Odvažan, besprijekoran i pun emocija: novi dizajn Corse s licem Opel Vizor

Savršene proporcije i preciznost sve do najmanjih detalja, upakirane u odvažan i besprijekoran izgled – to je nova Opel Corsa. Dizajneri su bestseler među malim automobilima učinili još modernijim i elegantnijim. Najupečatljivija značajka svakako je Opel Vizor, karakteristično lice branda koje krasi sve nove Opelove modele. Crni „vizir” prekriva prednji dio Corse i besprijekorno integrira masku hladnjaka, LED prednja svjetla i središnji Opelov znak munje u jedan element. Ovisno o razini opreme, logotip branda na prednjoj i stražnjoj strani izrađen je u upečatljivoj crnoj ili mat satenskoj srebrnoj.„Ulazi za zrak” na donjem dijelu prednjeg odbojnika vizualno su veći i prominentniji nego prije, što Corsu postavlja još stabilnije na cestu.

Bočni pogled na novu Corsu također impresionira svojim karakterističnim linijama. Upečatljiv C stup, koji dolazi u crnoj boji (ovisno o razni opreme), naizgled omogućuje krovu da lebdi iznad vozila. Stražnji dio također pruža jasnu sliku: naziv modela sada se pojavljuje na sredini vrata prtljažnika, što se prvi put moglo vidjeti prije nekoliko mjeseci na ograničenom izdanju „Opel Corse 40”. A siva boja Grafik Grey, prvi put dostupna za Corsu, pomaže da novi model iskaže svoju veličanstvenost. 

Opel Corsa 2023

Intuitivan i fokusiran na osnove: novi dizajn kokpita

Zahvaljujući brojnim novim značajkama, Corsa također stvara modernu i ugodnu atmosferu u unutrašnjosti. Tome doprinose uzorci sjedala, kao i novi dizajn ručice mjenjača i upravljača. No vrhunac – vizualni i tehnički – opcionalni je potpuno digitalni kokpit s novim sustavom za informiranje i zabavu. Integrirana platforma Snapdragon tvrtke Qualcomm Technologies1 ima poboljšanu grafiku, multimedijske mogućnosti, računalni vid i umjetnu inteligenciju (AI) kako bi osigurala integriraniji, konstantno prilagodljiviji sustav kokpita koji je svjestan konteksta i koji se može razvijati prema željama putnika.

Kao i u razvoju najnovije generacije Astre, primijenjen je princip „Maksimalnog digitalnog pročišćenja”: navigacijski sustav nudi povezane usluge, prepoznavanje prirodnog govora „Hey Opel” i over-the-air ažuriranja. Osim toga, prikazi navigacijskog i multimedijskog sustava na zaslonu na dodir u boji veličine 10 inča i prikaz za informiranje vozača još su jasniji, tako da se sve važne informacije mogu vidjeti u djeliću sekunde. A novi model ima još jednu prednost. Po prvi put, pametni telefoni kompatibilni sa sustavom Apple CarPlay i Android Auto moći će se povezati s Corsinim multimedijskim sustavom vozila te puniti – i to bežično.

Još preciznija: Matrix Intelli-Lux LED® svjetla s 14 LED elemenata

Od 2019., prilagodljiva Matrix Intelli-Lux LED® svjetla bez zasljepljivanja vozača iz suprotnog smjera pokazala su kako Corsa inovacije u segmentu malih automobila čini dostupne svima. Inženjeri neprestano rade na daljnjem razvoju, što se može vidjeti na novoj Corsi. Ukupno 14, umjesto osam, LED elemenata kojima se može pojedinačno upravljati omogućuje iskustvo vožnje sa stadionskom svjetlinom koja sada još preciznije nego prije.spriječava zasljepljivanje drugih sudionika u prometu.

Brojni drugi vrhunski sustavi za pomoć čine vožnju i upravljanje opuštenijim. Ponuda obuhvaća novu, panoramsku kameru za pregled straga u visokoj razlučivosti, prilagodljivi tempomat, limitator brzine, bočnu zaštitu te upozorenje na frontalni sudar s automatskim kočenjem u slučaju opasnosti i prepoznavanjem pješaka.

Opel Corsa 2023

Snažnija, učinkovitija: Corsa Electric s poboljšanom baterijom i novim motorom

Opel će postati potpuno električni brand u Europi do 2028. te je 12 je modela elektrificirano već danas – a Corsa je bila predvodnik u demokratizaciji baterijsko-električnog pogona u Opelovoj ponudi. Zato ne iznenađuje da je Corsa-e dobila nagradu „Zlatni volan” 2020. Potpuno električna vožnja Corse znači sljedeće: putovanje bez lokalnih emisija i bez kompromisa – kako pri obavljanju svakodnevnih zadataka, tako i u vožnji iz užitka. Nova Corsa Electric sada to podiže na novu razinu: većim izborom, većom snagom, poboljšanom baterijom i većim dosegom.

Corsa Electric bit će dostupna s dvije opcije električnog pogona: bestseler među malim automobilima bit će dostupan s motorom od 100 kW / 136 KS i poboljšanim dosegom do 357 kilometara2, kao i s motorom od 115 kW / 156 KS i dosegom do 402 kilometra prema WLTP-u2. Corsa Electric nije samo visokoučinkovita – uz svoju baterijsko-električnu snagu i okretni moment od 260 Newton metara dostupan već na dodir papučice gasa, osigurava i istinski užitak vožnje. A kada je Corsu Electric potrebno napuniti, to se može brzo obaviti. Brzim punjenjem baterija se može napuniti do 80 posto ukupnog kapaciteta u samo 30 minuta (od 20 do 80 posto).

Novi modeli u ponudi nude zabavu uz odgovornost: Opel će kupcima prvi put ponuditi opciju prelaska na hibride sa sustavom od 48 volta. Motori snage 74 kW / 100 KS i 100 kW / 136 KS dolaze s novim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. U budućnosti će nadopuniti široku ponudu ekonomičnih pogona, od visokoučinkovitih motora s unutarnjim sagorijevanjem do potpuno električne Corse Electric, čime se svjesno nastavlja elektrifikacija branda.

AUTO BILD i BILD am SONNTAG br. 45/2020, kategorija za „male automobile”.

Preliminarne vrijednosti. Vozilo još nije raspoloživo.

Kategorije: Noviteti