Predstavljen novi Volkswagen Tiguan

Volkswagen Tiguan 2023.

Predstavljen novi Volkswagen Tiguan: treća generacija uspješnog SUV-a

Volkswagen predstavlja potpuno novi Tiguan šteo je treća generacija bestselera. Tiguan je danas jedan od najuspješnijih Volkswagen modela na svijetu. Više od 7,6 miliona kupaca odabralo je kompaktni SUV od njegovog debija 2007. godine. Novi model stići će u prodajne salone već u prvom kvartalu 2024. godine.

Najnovija evolucijska faza MQB Evo platforme čini visoko inovativnu tehničku osnovu treće generacije Tiguana. Zahvaljujući velikoj ekonomiji obima ove platforme, Volkswagen ponovo uvodi brojne visoke tehnologije kao što su DCC Pro ili novi hibridni pogoni sa električnim dometom od oko 100 km i čini ih dostupnim stotinama hiljada vozača.

Novi tehnološki razvoj ostvaren sa MQB Evo platformom unapređuje Tiguan u praktično svim oblastima. Novi hibridni pogoni sa potpuno električnim dometom od oko 100 km čine ovaj SUV efikasnijim nego ikada prije. Osim toga, AC punjenje bit će brže u svim eHybrid verzijama, a brzo punjenje istosmjernom strujom također će biti moguće kao standard po prvi put.

Volkswagen Tiguan 2023.

Čisto dizajniran digitalni kokpit baziran na MIB4, četvrtoj generaciji modularne infotainment matrice, nudi najviši nivo informacija i donosi digitalne usluge i aplikacije. Koncept rada je dizajniran tako da bude dosljedno razumljiv sam po sebi. Pored toga, novi sistemi kao što je funkcija pneumatske masaže za prednja sjedišta ili IQ.LIGHT HD matrix farovi – prvi put koriste se u Tiguanu modelu – izvedeni su iz premium modela Touareg. Nova prilagodljiva kontrola šasije DCC Pro optimizira udobnost i dinamiku. Najnovija generacija pomoći pri parkiranju automatizuje vožnju u i iz parkinga.

Ekspresivan dizajn i poboljšana aerodinamika

Kompaktni SUV dolazi s potpuno novim dizajnom. Kao posebno upečatljiva karakteristika, prednji dio vozila ima moćan izgled sa veoma ravnim LED farovima i staklenom horizontalnom trakom. Otvori na rešetki hladnjaka sada se nalaze na vanjskim stranama branika, gdje zračne zavjese osiguravaju optimalan protok zraka. Čisto dizajniran prednji kraj naglašava činjenicu da je koeficijent otpora poboljšan sa 0,33 na 0,28. Ovu siluetu karakterišu atletska ramena preko kućišta točkova (sa točkovima do 20 inča). Nova horizontalna LED traka dodaje naglasak nepogriješivom zadnjem dijelu Tiguana.

Volkswagen Tiguan 2023.

Nova generacija kokpita i infotainment sistema

Unutrašnjost Tiguana ima potpuno novi koncept i dizajn. Ističe se visokim standardima materijala i izrade. Osim toga, novi pejzaž kokpita je intuitivan za korištenje, blisko integriran i ima čist i pametan dizajn. Moduli uključuju novi Digital Cockpit (digitalni instrumenti sa antirefleksnim premazom u formatu tablet pejzaža), infotainment ekran veličine do 38 centimetara (15 inča) i ima potpuno novu strukturu menija i grafiku, novi head-up ekran (projekcije na vjetrobransko staklo) i novi multifunkcionalni prekidač za iskustvo vožnje s integriranim OLED ekranom.

Volkswagen Tiguan 2023.

Nova rotirajuća kontrola sa sopstvenim mini ekranom može se koristiti za kontrolu profila vožnje, jačine zvuka ili boja pozadinskog osvetljenja. Nasuprot tome, brojne funkcije vozila i infotainment-a mogu se lako podesiti korištenjem prirodnog jezika uz novi IDA glasovni asistent.

Volkswagen Tiguan 2023.

Efikasan raspon pogona

Zahvaljujući MQB Evo platformi, u Tiguanu se mogu implementirati različiti tipovi pogona. Na primjer, postojat će turbo dizel motori (TDI), turbo benzinski motori (TSI), blagi hibridni turbo benzinski motori (eTSI) i plug-in hibridni sistemi (eHybrid), koji će se nuditi isključivo u kombinaciji s automatskim mjenjačem (DSG) u budućnosti. Kao na Volkswagen ID-u. modela i novog Passata, položaj ručice za izbor prijenosa nalazi se na stubu volana sa desne strane sa principom rada koji je razumljiv samo po sebi. Svi modeli Tiguana dodatno imaju lopatice za promjene stepena prijenosa iza volana.

Volkswagen Tiguan 2023.

Novi elektronski kontrolisan ovjes DCC Pro

Uz mnoštvo pojedinačnih promjena, Volkswagen je preuredio adaptivnu kontrolu šasije DCC: sa opcionim DCC Pro sa dva ventila na amortizerima. Novi model standardno je opremljen Vehicle Dynamics Manager – MQB sistemom koji je debitovao u aktuelnom Golfu GTI. Sistem kontroliše funkcije elektronske blokade diferencijala (XDS) i komponenti bočne dinamike kontrolisanih amortizera u sistemu DCC Pro. Intervencije kočenja specifične za točkove i selektivne promene tvrdoće amortizera dovode do veće udobnosti i poboljšanih performansi tokom dinamičnog skretanja. To čini upravljanje vozilom stabilnijim, agilnijim i preciznijim.

Volkswagen Tiguan 2023.

Sjedišta za velike udaljenosti

Nova ergoActive Plus sjedišta sa pneumatskim četvorosmjernim podešavanjem lumbalnog dijela i pneumatskom funkcijom masaže pritiska sa 10 komora savršeno se uklapaju u karakter visokog kvaliteta Tiguana. Osim toga, postoji funkcija programiranja za automatsko aktiviranje grijanja sjedišta ili ventilacije sjedišta pri određenim vanjskim temperaturama.

Sistemi pomoći visokih performansi

Tiguan je standardno opremljen velikim brojem praktičnih i pomoćnih sistema. Pored Side Assist-a, Front Assist-a, Lane Assist-a i Rear View, opremljen je i sa Dynamic Road Sign Display sistemom. Takođe će postojati širok spektar opcionih sistema. To uključuje, između ostalog, sljedeće tehnologije: Park Assist Pro s mogućnošću daljinskog parkiranja ili također Trailer Assist.

Veći prtljažni prostor u Tiguanu

Novi Tiguan povećan je u dužini za otprilike tri centimetra. Visina, širina i međuosovinsko rastojanje ostaju praktično identični prethodniku. Kapacitet prtljažnika nove generacije pokazuje koliko je dobro iskorišten prostor: iako je SUV tek nešto duži, njegov kapacitet prtljažnika povećan je za 37 litara na 652 litara.

Volkswagen Tiguan 2023.

Kategorije: Noviteti