Predstavljena nova BMW Serija 1 – U pravom smislu riječi nova!

Predstavljena nova BMW Serija 1 – U pravom smislu riječi nova!

Treća generacija BMW Serije 1 F40 zvanično je predstavljena javnosti.

Nova BMW Serija 1 dolazi sa novim dizajnom koji genetiku vuče iz modela X2. S novim dizajnom BMW Serije 1 dolazi u novim dimenzijama koje donose više prostora u putničkoj kabini što je kod prethodnih generacija bio jedan od nedostataka.

Putnici na zadnjim sjedištima sada imaju 19 mm više mjesta za glavu i čak 33 mm više za koljena. Prtljažnik je također porastao, pa sada ima 380 litara što je 20 litara više od prethodnika.

Osim dizajna nova BMW “jedinica” donosi i potpuno nova mehanička rješenja, pa je kod ovog modela pogon sa zadnjih točkova prebačen na prednje točkove.

Za pokretanje zadužena je aktuelna paleta dizelskih i benzinskih motora. Benzinska ponuda kreće od modela 116d sa 116 KS, a naredna stepenica je 118d i 120d xDrive. Benzinsku ponudu čine 118i i M 135i xDrive modeli. Ovaj posljednji je redni šestak sa 302 KS.

Zahvaljujući launch kontroli i pogonu na sva četiri točka, do stotke stiže za 4,8 sekundi. Time su Audi S3 i Mercedes A35 AMG odmah dobili direktnog konkurenta i na polju sportskih verzija.

Prodaja nove BMW Serije počinje u septembru tekuće godine.

Kategorije: Noviteti