Predstavljena nova Škoda Superb – Početak nove ere

Nova Skoda Superb premijera 2015 -620- 03

Predstavljena nova Škoda Superb – Početak nove ere

Škoda je zvanično na bh. tržištu predstavila svoj najbolji i najluksuzniji model pod nazivom Superb. Iz Škode tvrde da se radi o najboljem Škoda modelu ikada napravljenim koji donosi nove tehnologije i mogućnosti.

Nova Škoda Superb sa svojim prethodnicima dijeli samo ime. Postavljena je na potpuno novu platformu, MQB, koju je preuzela iz Volkswagen grupacije, a nova tehnologija upakovana je u potpuno novi dizajn što označava početak nove ere za ovaj model. Kao dizajnerska baza za novu Škodu Superb poslužio je konceptni model Vision C koji je predstavljen na ženevskom sajmu 2014. godine.

Iz Škode tvrde da je novi Superb udobniji od svojih prethodnika, a s povećanjem dimenzija automobila povećala se i prostranost putničke kabine te prtljažnik koji je najveći u ovom automobilskoj klasi. S novom Škodom Superb stiglo je i 29 jedinstvenih “Simply Clever” rješenja koji do sada nisu bili primjenjeni u Škodinim modelima.

Nova Skoda Superb premijera 2015 -620- 01

Škoda je za novi Superb pripremila mnoštvo tehnoloških unaprjeđenja koja vožnju čine ugodnom i jednostavnom. Tako putnici u novom Superbu mogu koristiti razne moderne tehnologije, a jedna od njih je i SmartLink sistema. SmartLink uključuje MirrorLinkTM, Apple CarPlay i Android Auto, koji pružaju jednostavan pristup mnogim aplikacijama iz pametnog telefona putnika. Putnici u novom Superb modelu mogu se povezati i na Internet mrežu što će putovanja učiniti zabavnijim. Također, novi Superb donosi prvi put i trozonski klima uređaj.

Novi Superb pokreću motori posljednje generacije iz palete Volkswagena koji zadovoljavaju Euro 6 norme o ispušnim plinovima. Proizvođač navodi da je Superb 30% ekonomičniji od prethodnika upravo zahvaljujući novim efikasnim motorima. U ponudi je šest motora u rasponu snage od 125 do 280 KS, te 4×4 pogon na sve točkove.

Nova Skoda Superb premijera 2015 -620- 02

Osnovni benzinski model pokreće 1.4-litreni TSI motor sa 125 KS. Snažniju izvedbu pokreće 1.8-litreni TSI motor sa 180 KS, dok je 2.0-litreni TSI motor najsnažniji benzinac i razvija 280 KS. Dizelsku ponudu čini osnovni 1.6-litreni TDI sa 120 KS, dok snažnije izvedbe pokreće 2.0-litreni TDI sa rasponom snage od 150 i 190 KS.

Cijena za bh tržište kreće se u rasponu od 48.000 KM od 73.000 KM.

Nova Skoda Superb premijera 2015 -620- 09

Kategorije: Noviteti, Vijesti