Prvi uvid u enterijer novog Volva XC90 – najluksuzniji Volvo enterijer svih vremena

Prvi uvid u enterijer novog Volva XC90 4

Prvi uvid u enterijer novog Volva XC90 – najluksuzniji Volvo enterijer svih vremena

Volvo je otkrio prve slike enterijera potpuno novog XC90 modela, jednog od najiščekivanijih automobila posljednjih godina.

To je najluksuzniji Volvo enterijer svih vremena, koji inspiraciju vuče od zemlje porijekla, Švedske, koja ima globalnu reputaciju integrisanja posljednje tehnologije sa čistim dizajnom i vrhunskim materijalima.

„Najzanimljiviji detalj u enterijeru je centralna konzola u stilu velikog tableta sa ekranom osjetljivim na dodir, kojim se upravlja svim funkcijama automobila.“ – tvrdi Thomas Ingenlath, stariji potpredsjednik odjela za dizajn.

Ovaj sistem, čiji će detalji biti otkriveni nešto kasnije, u potpunosti ukida potrebu za klasičnim dugmadima i prekidačima i predstavlja potpuno nov način kontrole nad funkcijama automobila. Istovremeno pomaže u stvaranju modernog, prostranost i jednostavnog enterijera.

Enterijer novog Volva XC90, kombinuje odabrane materijale, kao što je mekana koža i drvo sa ručno rađenim detaljima, kao što je ručica mjenjača izrađena od kristalnog stakla kompanije Orrefors, slavne švedske staklarske kompanije ili kontrole audio sistema sa dijamantskim finišom.

„Ovi su detalji dizajnirani da postanu dragulj cijelog enterijera. Oni dodaju ekskluzivnu razigranost umjesto čiste funkcionalnosti.“ – tvrdi Robin Page, direktor enterijernog dizajna.

Potpuno novi Volvo XC90 je prvi Volvo postavljen na inovativnu SPA arhitekturu, koja daje veće dizajnerske mogućnosti, nudi bolja vozna svojstva i omogućava ugradnju posljednjih sigurnosnih tehnologija, dok istovremeno povećava prostor u enterijeru.

„Naš novi enterijer je maksimalno čist i jednostavan, a istovremeno odiše sofisticiranim samopouzdanjem i formom, koju kupci luksuznih SUV vozila i očekuju.“ – kaže Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Cars.

Prvi uvid u enterijer novog Volva XC90

Nova sjedišta

Volvo već uživa reputaciju stvaraoca najudobnijih sjedišta na tržištu. Novi XC90 dodatno naglašava ovu reputaciju, ponudom inovativno dizajniranih sjedišta, koja oslobađaju dodatni unutrašnji prostor, naročito za putnike u drugom i trećem redu sjedišta, što ga čini potpuno iskoristivim sedmosjedom.

„Baš kao klasične skandinavske stolice i naša nova sjedišta dokazuju da ne moraju imati debelo punjenje da bi bila udobna. Čitava jezgra sjedišta ima ergonomski optimiziran oblik, koji oslikava ljudsku kičmu. Brojne opcije podešavanja, nude korisnicima mogućnost stvaranja idealne pozicije sjedenja.“ – kaže Robin Page.

Standardna Comfort sjedišta, dostupna su sa intuitivnim i uglađenim električnim podešavanjem, što uključuje podesive bočne oslonce, produžetak sjedeće površine, višestruko podesivu lumbalnu podršku i vertikalno podešavanje naslona za glavu. U memoriju se mogu pohraniti tri specifična podešenja svih parametara sjedišta. Funkcije ventilacije i masaže su opcionalne.

Potpuno nova, opcionalna Contour sjedišta, dizajnirana su da ponude izvrsnu bočnu podršku od ramena od bedara.

Prvi uvid u enterijer novog Volva XC90 5

Individualna sjedišta u drugom redu i još prostranija sjedišta u trećem redu

Drugi red sjedišta nudi tri odvojena sjedišta koja se preklapaju. Funkcija uzdužnog pomjeranja, može se koristiti kako za povećanje prostora za noge putnika u trećem redu, tako i za povećanje prtljažnog prostora kada je treći red sjedišta preklopljen. Integrisano dječije booster sjedište u centralnom sjedištu je opcija.

Sjedišta u trećem redu, koja nude vrhunsku udobnost za putnike visine do 170 cm, su centrirana, kako bi se putnicima omogućio teatarski stil sjedenja i nesmetan pogled prema naprijed. Dodatni prostor za noge ispod drugog reda sjedišta omogućava i dodatnu udobnost. Posebna je pažnja posvećena olakšanju ulaska i izlaska sa trećeg reda sjedišta, pri čemu Volvo nudi najbolji treći red sjedišta u segmentu.

Svih sedam sjedišta opremljeno je sigurnosnim pojasevima u tri tačke sa zatezačima i svi su „pokriveni“ bočnim zračnim zavjesama u slučaju bočnog udarca ili prevrtanja. Potpuno novi Volvo XC90 nudi i brojne opcije za smještaj sitnica. Sva se sjedišta u drugom i trećem redu sjedišta mogu odvojeno preklopiti, što omogućava sjajnu fleksibilnost u slučaju prevoza kabastih predmeta. Treći red sjedišta, može se opremiti i električnim pokretanjem.

Prvi uvid u enterijer novog Volva XC90 3

Četverozonski klima uređaj

Ugodna i svježa klima u enterijeru je vitalan dio svakodnevnog boravka u automobilu. Potpuno novi XC90 može se opremiti četverozonskim klima uređajem sa odvojenim podešavanjem za putnike na prednjim i stražnjim sjedištima. Odvojeni klima uređaj za putnike u trećem redu sjedišta je standard ili opcija, ovisno od tržišta.

Volvo CleanZone sistem prečišćavanja zraka, jedan od najefikasnijih na tržištu, dodatno je unaprijeđen dodatkom novih filtera za efektivnije blokiranje sitnih čestica i polena u zraku koji ulazi u kabinu.

Kategorije: Noviteti