Vozili smo: Peugeot 3008 i Traveller – Napredna koncepcija

vozili-smo-peugeot-3008-neum-2016-04

Vozili smo: Peugeot 3008 i Traveller – Napredna koncepcija

Peugeot je u Neumu predstavio potpuno novi Peugeot 3008 i kombi Traveller. Poslije detaljnih press konferencija novinari su se na testnim vožnjama mogli upoznati sa mnogobrojnim novitetima pa je slika bila potpuna. Očekuje se velika potražnja za model P3008…

Piše: Nijaz Hajdarević

Ubrzo poslije svjetske premijere i domaćoj je javnosti predstavljen novi Peugeot 3008. Za razliku od prethodnika koji je bio monovolumen novi 3008 je klasični predstavnik crossover klase. Dizajn i ugrađena tehnologija odgovaraju potreba savremenih kupaca. U prvom redu pod tim se misli na i-Cockpit. Iza oznake se krije 12,3 veliki inčni displej koji upotpunosti mijenja klasičnu instrument tablu. Trenutni prikaz može se jednostavno odabrati preko točkića na lijevoj strani pomalo neobično oblikovanog volana. No, to nije sve jer postoji i opcija ”individual” na kojoj se pokazuje ono što je vozač odabrao.

Na centralnom dijelu kokpita instaliran je drugi displej bez kojeg se više ne može zamisliti niti jedan novi automobil. Ispod su lijepi aluminijski prekidači koji zaista daju poseban osjećaj. Uz lijep dizajn krasi ih i praktičnost.

vozili-smo-peugeot-3008-neum-2016-15

Kompletna je unutrašnjost opuštajuća što duga putovanja čini udobnim. Sve je tu, od ambijentalnog osvjetljenja do velikog panoramskog krova. Ovisno o odabranom paketu varira doza luksuza. Recimo da je i osnovna verzija već dovoljno raskošna pa pretpostavljamo da će se za skuplje pakete odlučivati oni koji uvijek žele nešto više.

Za vrijeme vožnje uvjerili smo se da je sve podređeno komforu svih putnika. Naravno, vozač je privilegovan jer sjedi za komandama crossovera koji je već postao čežnja mnogih vozača u Evropi.

vozili-smo-peugeot-3008-neum-2016-05

Što se vanjskog dizajna tiče možemo reći da dominiraju sportske linije. Top model GT raspolaže sa svjetlima Full LED tehnologije. Uz upečatljiv izgled donose odličnu preglednost pa ih možemo preporučiti kao doplatu uz nešto skromnije pakete opreme. Sve u svemu dizajn novog Peugeota 3008 upečatljiv je u svim detaljima. Iako znamo da zvuči kao fraza moramo reći da smo uvijek bili u centru pažnju. Uz lijep izgled zasluga je to i nove palete boja. Teško je reći koja je najljepša jer o ukusima se ne raspravlja….

U ponudi se nalaze tri glavna paketa opreme: Access, Active i Allure. Ali tu je i poseban paket GT Line koji pravi osjetan odmak od ostalih. Na vrhu ponude nalazi se već pomenuti model GT koji objedinjuje sve ono što Peugeot trenutno nudi. Poslije višesatnog druženja sa GT modelom pitamo kome bi trebalo nešto više – od opreme do performansi. Istaknimo da se GT model isključivo nudi sa 2.0 BlueHDi motorom snažnim 180 KS uparenim sa automatskim mjenjačem sa 6 stepeni prenosa.

vozili-smo-peugeot-3008-neum-2016-10

U ponudi se nalazi samo pogon 4×2 što je u odnosu na dimenzije karoserije nekima čudno. Ali, statistika je pokazala da evropski kupci u 90% slučajeva kupuju crossovere sa pogonom na samo prednju osovinu. Zbog te činjenice nije bilo opravdanja za razvoj verzije 4×4….

Tokom probne vožnje po poluotoku Pelješcu uvjerili smo se da je dizel motor sa 180 KS u kombinaciji sa brzim automatskim mjenjačem sa 6 stepeni prenosa prava mjera. Komponente ovjesa podešene su tako da daju dobar kompromis između sportskog i limuzinskog ponašanja automobila. U svakom slučaju nema neugodnih udara bez obzira po kakvoj se podlozi vozimo. Šta više vožnja po lošoj podlozi neočekivano je udobna…

vozili-smo-peugeot-3008-neum-2016-07

Testirali smo i slabije verzije. Moramo pohvaliti i 1.6 BlueHDi sa manualnim i automatskim mjenjače. Uvijek smo imali osjećaj da se ispod haube nalazi više od 120 KS. Nismo isprobali ni jednu verziju sa benzinskim motorom ali nema sumnje da su i one na visini zadatka.

P3008 dolazi na modularnoj PSA platformi EMP2 koja je znatno lakša platforme prethodnika. Ušteda na ukupnoj masi od 100 kg svakako se osjeti na dinamici vožnje i nižoj prosječnoj potrošnji goriva.

vozili-smo-peugeot-3008-neum-2016-21

 Što se motora u ponudi tiče tu su moderni benzici PureTech generacije. Manji i 1,2 litara daje 130 KS a može biti uparen sa manuelnim ili automatskim mjenjačem. Veći, 1,6 THP sa 165 KS dolazi isključivo sa automatskim mjenjačem EAT6.

Okosnicu dizelske ponude čini 1,6 BlueHDi sa 100 i 120 KS. Slabiji se može nabaviti samo sa ručnim mjenjačen sa 5 stepeni prenosa dok jači raspolaže sa 6 stepeni prenosa bilo da se radi o manuelnom ili EAT6 mjenjaču. Kupci mogu birati već spomenute pakete opreme: Access, Active, Allure i GT Line. Cijana P3008 na našem tržištu počinje sa 38.245 KM a završava sa 65.442 KM koliko vrijedi verzija GT sa 180 KS.

vozili-smo-peugeot-3008-neum-2016-16

Peugeot Traveller

Događanja u Neumu iskorištena su i za predstavljanje Peugeot Travellera. I novi je kombi bio na raspolaganju za vožnju što smo i iskoristili. Vožnja je udobna a osječaj za volan sličan onom kao u putničkim vozilima. Zbog navedenog se pretpostavlja da će se određeni broj kupaca okrenuti prema Travelleru.

Peugeot Traveller predstavlja ozbiljan ulazak u svijet mibusa i kombija visoke klase. Kupcima se nude tri dužine karoserije uz dvije dužine međuosovinskog razmaka. Logično, postoji velika sličnost sa Citroenovim SpaceTorerom jer se zapravo radi o istom vozilu ali sa različitim dizajnerskim obilježjima.

vozili-smo-peugeot-traveler-neum-2016-02

Pored standardnih modela koji u unutrašnjost mogu primititi do 9 putnika u ponudi je Business VIP sa 6 ili 7 sjedišta. Zahvaljujući raskošnom paketu opreme kombi zapravo postaje ugodna putujuća kancelarija. Istaknimo da se iza prednjih sjedišta nalaze četiri okrenuta jedna prema drugima. Očekivano za oznaku VIP sjedišta su prevučena kožom.

U ponudi su dizelski motori u rasponu snage od 95 do 180 KS. Slabiji se motori mogu kombinovati sa manuelnim i automatskim mjenjačima dok top verzija sa 180 KS dolazi isključivo sa automatsim mjenjačem.

vozili-smo-peugeot-traveler-neum-2016-07

Cijene se kreću od 40.702 do 81.592 KM što na najbolji način oslikava raspon ponude…

Kategorije: Testovi, Vozili smo