75 milijoniti Opel: novi Grandland GSe „proizveden u Eisenachu”

Opel Grandland GSe III

75 milijoniti Opel: novi Grandland GSe „proizveden u Eisenachu”

Godina 2022. svečana je godina u Opelu – brand sa sjedištem u Rüsselsheimu već slavi svoju 160. godišnjicu, zajedno s 30. rođendanom pogona u Eisenachu. A jedan od najpopularnijih automobila ovog proizvođača slavi 40. godina: Opel Corsa, koja je prodana u milijunima primjeraka.

Novi Opel može dodati još jedno značajno postignuće: brand s munjom dostigao je prekretnicu u proizvodnji proizvevši 75 miliona primjeraka. Vozila koja su inovacije uvijek činila pristupačnima širokom rasponu kupaca te time učinili ljude mobilnima. Visokoučinkoviti modeli koji kombiniraju emocije i svakodnevnu praktičnost. Kao predstavnik 75 milijuna Opelovih automobila, elektrificirani, „jubilarni” Grandland GSe koji je lokalno bez emisija danas je izišao s proizvodne trake – Opel „proizveden u Eisenachu”.

„75 milijuna Opelovih vozila – stvarna prekretnica u Opelovoj proizvodnji automobila. Ta impresivna brojka pokazuje Opelovu važnu ulogu u demokratizaciji tehnologija i rješenja za mobilnost tokom desetljeća i u budućnosti. Redefiniramo mobilnost – s jasnim ciljem da do 2028. postanemo u potpunosti električni brand u Evropi, s automobilima koji nude užitak vožnje i odgovornost. Naši novi sportski i elektrificirani modeli GSe još su jedan korak u tom smjeru”, izjavio je glavni izvršni direktor Opela Florian Huettl.

Opel je nedavno objavio da će oživjeti GSe kao podbrand za dinamične, elektrificirane modele, a GSe sada znači Grand Sport electric. Novi Opel Grandland GSe slijedi Astru GSe i Astru Sports Tourer GSe. To je plug-in hibrid visokih performansi s pogonom na sva četiri točka – pravi pionir u kompaktnoj klasi SUV-ova.

Grandland GSe kombinira 1,6 benzinski motor s turbopunjačem i dva elektromotora – po jedan na svakoj osovini – za snažnu izlaznu snagu sistema do 221 kW / 300 KS (potrošnja goriva prema Globalno usklađenom ispitnom postupku za laka vozila (WLTP), ponderirana, kombinovana : 1,3 l / 100 km; 31 – 29 g/km CO2). Plug-in hibridni pogonski sklop čini Grandland GSe snažnim sportskim automobilom s pogonom na sva četiri točka s optimalnom trakcijom i najboljim ubrzanjem s mjesta u klasi. Ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže se za samo 6,1 sekundu, a maksimalna je brzina 235 km/h (135 km/h na električni pogon).

Poput Astre GSe, preduslovi za posebno dinamičan i zabavan način vožnje Opel Grandlanda GSe leže u njegovu jedinstvenom kalibriranju ovjesa i upravljanja, s čvršćim oprugama i prigušivačima s tehnologijom KONI FSD (eng. Frequency Selective Damping). Time se omogućuju različite karakteristike prigušivanja za agilno rukovanje i superiornu udobnost. Novi Grandland GSe tako pokazuje kako donosi revolucionarne tehnologije u kompaktnu klasu i istovremeno kombinira užitak u vožnji i odgovornost.

Opel Rekord C Caravan

Prekretnice u proizvodnji: od prvog milijuna do 75 milijonitog Opela

Sve do 75 milijuntog vozila, Opel je predstavio mnoga popularna i legendarna vozila tokom više od 120 godina proizvodnje automobila. Modelima kao što su „Doktorwagen” sa 4/8 KS iz 1909. ili „Laubfrosch” sa 4/12 KS, Opel je prestižno vozilo za dobrostojeće kupce pretvorio u automobile za mnogo širu publiku u ranoj fazi.

Godine 1940. proizveden je milijoniti Opel, Kapitän sa samonosivom karoserijom i samostalnim prednjim ovjesom – dizajnom koji, zahvaljujući svojoj maloj težini, istovremeno osigurava poboljšano iskustvo vožnje i nisku potrošnju goriva. 2 milijunti automobil s munjom slijedi 1956. – također Kapitän. Posebne značajke: Opel je prvi njemački proizvođač koji je u to vrijeme postigao tako visoku količinu proizvodnje. Sukladno tome, poduzeće je svoje „jubilarno” vozilo pretvorilo u jedinstveni automobil: Kao izvanredni vodeći model branda, kremasto bijel Opel dobio je premaz od 24-karatnog zlata na svim kromiranim dijelovima.

Kategorije: Vijesti