Aston Martin DBS Superleggera slavi legendarni Concorde

Aston Martin DBS Superleggera slavi legendarni Concorde

Aston Martin je u povodu 50. godina od prvog leta prvog nadzvučnog putničkog aviona u historiji predstavio poseban model u tu čast.

British Airways u 2019. godini slavi 100 godina i 50. godina od prvog leta legendarnog Concordea. Concorde koji je nosi registraciju G-BOAF posljednji je proizvedeni primjerak, a iz hangara je prvi put izišao 1978. godine. Britanski proizvođač automobila Aston Martin u tu čast napravio 10 primjeraka posebnog modela DBS.

Primjerci specijalnog izdanja DBS modela obojeni su u bijelu boju, a na prednjem braniku, krovu i zadnjem spojleru nosi boje British Airwaysa. Na zadnjim je blatobranima oslikana i registracija Concordea: G-BOAF. Ovo nije prvi put da Aston Martin svoje modele posvećuje nekom legendarnom avionu, a do sada smo vidjeli Vanquish S Red Arrows Edition, vantage Blades Edition, kao i V12 Vantage S Spitfire 80.

Interijer automobila je također poseban i uređen je u stilu aviona, sa puno detalja posvećenih nadzvučnoj brzini. Na sjedištima je i logo Concordea, a najbolji detalj svakako su ručice iza volana napravljene od titana. Tepihe je dizajnirao Sir Terence Conran, baš kao što je to isto radio za Concorde.

Motor koji pokreće ovaj automobil zapremine je 5,2 litre i ima 12 cilindara koji generišu 710 KS. Aston Martin prigodno je obećao da će dio sredstava od prodaje ovog modela usmjeriti neprofitnoj organizaciji koja finansira djecu slabijeg imovinskog stanja i otvara im vrata inženjerskih zanimanja.

Kategorije: Vijesti