Audi najavio autonomni model od 2021. godine

Audi najavio autonomni model od 2021. godine

Audi je najavio da će od 2021. godine tržištu ponuditi potpuno autonomni model.

Autonomni automobili u skorijoj budućnosti promijenit će filozofiju proizvodnje i korištenja automobila. Jedan od prvih proizvođača koji bi trebao ući u novu eru auto industrije je Audi. Prema najavama prvi autonomni Audi bit će mali gradski automobil koji će se proizvesti u ograničenoj seriji i služit će za testiranja prije nego krene serijska proizvodnja.

Izvori bliski Njemačkom proizvođaču tvrde da će testni model ličiti na “Urban concept” koji je predstavljen na Salonu u Frankfurtu 2011. godine. Audi je već tada, prije šest godina započeo priču o mobilnosti.

U Audiju velikim koracima grabi u eru autonomne vožnje, pa će tako uskoro predstaviti novi A8 model koji će biti sposoban za nivo 3 autonomne vožnje. To u praksi znači da će automobil biti sposoban u određenim situacijama samostalno kretati se, bez da vozač drži ruke na upravljaču ili pogled na putu.

Najavljeni autonomni automobil za 2021. godinu bit će sposoban za “nivo 4” autonomne vožnje što u praksi znači da će se moći sam kretati i zaustaviti ako to vozač ne učini. Glavni cilj Audija je “nivo 5” autonomne vožnje u kojem vozač nije potreban.

Kategorije: Vijesti