BMW iX u proizvodnju kreće tek od marta 2022. godine

BMW iX 2022

BMW iX u proizvodnju kreće tek od marta 2022. godine

BMW iX 2022 predstavljen je prošle godine (2020.) u novembru i najavljeno je da će se na tržištu naći u drugoj polovini 2021. godine. Ipak, taj plan neće se ostvariti.

Početak proizvodnje BMW iX modela neće započeti u planiranom roku, a prema novom planu proizvodnja će krenuti tek u martu 2022. godine. Nema još uvijek nikakvih objašnjenja za kašnjenje proizvodnje, ali jedna je mogućnost da bi moglo biti povezano sa trenutnom globalnom nestašicom poluprovodnika.

Iako će možda trebati malo više vremena da iX izađe na tržište nego što je prvobitno zamišljeno, i dalje će biti vrlo važno vozilo za BMW jer je riječ o njegovom prvom električnom terencu.

IX sadrži BMW-ovu petu generaciju eDrive tehnologije koja sadrži dva elektromotora i čija je kombinovana snaga 496 KS. Motori se napajaju se iz baterija kapaciteta preko 100 kWh što omogućava domet veći od 300 km prema EPA standardima. BMW planira da njihov iX postiže ubrzanje do 100 km/h za manje od 5 sekundi.

Tehnologija koju koristi iX omogućava DC jednosmjerno punjenje do 200 kW, što omogućava punjenje baterije od 10 do 80 posto svog kapaciteta za manje od 40 minuta. Njemački proizvođač automobila također je opremio iX novom generacijom procesora koji mogu obraditi 20 puta veću količinu podataka od ostalih BMW modela.

Kategorije: Vijesti