BMW M5 krenuo u serijsku proizvodnju

BMW M5 krenuo u serijsku proizvodnju

Novi BMW M5 krenuo je u serijsku proizvodnju. Najmoćniji serijski model serije 5 predstavljen je u septembru ove godine na IAA u Frankfurtu. Ujedno, ovo će biti i najskuplji M5 do sada.

Prvi proizvedeni primjerci odlaze u ruke evropskih kupaca, a ni kupci na ostalim tržištima neće dugo čekati na novi sportski model F90 generacije. Isporuke u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD započet će gotovo u isto vrijeme, tokom marta naredne godine. Iz uprave bavarskog proizvođača očekuju obaranje prodajnog rekorda koji postavljen sa prošlim modelom koji je proizveden u 20.000 jedinica.

Jedan od prvih primjeraka M5 modela koji su sišli sa proizvodne trake je u atraktivnoj „Snapper Rocks“ plavoj boji. To je jedna od sedam boja koje će biti dostupne bez dodatnog troška, dok će opcioni izbor doći u vidu male selekcije boja i BMW Individual programa.

Novi M5 pokreće 4.4 litreni V8 biturbo motor koji razvija 608 KS. Uz težinu od 1855 kg automobil od 0 do 100 km/h hita za 3,2 sekunde, a zahvaljujući novoj CLAR platformi ovaj sedan ima odličnu upravljivost.

Proizvodna linija novog M5 smještena je u Dingolfingu.

Kategorije: Vijesti