BMW odustaje od dva snažna motora!

BMW odustaje od dva snažna motora!

BMW je otkrio da će i njegovi quad-turbo dizel i najveći V12 motori nestati iz ponude, ali Njemačka marka neće napustiti motore sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Šef istraživanja i razvoja BMW-a Klaus Froehlich otkrio je da će quad-turbo dizel, koji se koristi u modelima poput BMW 750d i BMW M550d, biti povučen iz ponude, kao i 1,5-litarski trocilindrični dizel koji koriste modeli poput Mini Cooper D-a i drugih.

BMW ne vidi budućnost svog V12 motora

“Na strani dizela završit će se proizvodnja 1,5-litarskog, trocilindarskog ulaznog motora, a šestocilindrični motor od 400 KS neće biti zamijenjen jer je preskupo i previše komplikovano razvijati motor sa četiri turbo punjača.” Rekao je Froehlich.

Što se tiče BMW-ovog vodećeg V12 motora, čini se da se on nalazi na kraju proizvodnog ciklusa. “V12 možda neće imati budućnost s obzirom na to da svake godine proizvodimo samo nekoliko hiljada jedinica i nekoliko hiljada eura dodatnog troška koji je potreban da bi bili usklađeni sa strožim pravilima o emisijama”, otkrio je Froehlich.

Iako je to žalosno, nije iznenađujuće uzimajući u obzir nove propise o emisiji i trenutni trend smanjenja u industriji. No, očekuje se da će bavarski proizvođač automobila zadržati V12 u svojim redovima barem do 2023. godine, kada je planirana zamjena postojećeg M760Li modela.

BMW ne planira uskoro ugađati motore sa unutrašnjim sagorijevanjem. “Naši četvoro i šestocilindrični dizeli ostat će najmanje još 20 godina, a naše benzinske jedinice najmanje još 30 godina”, rekao je Froehlich.

Kategorije: Vijesti