Citroën ima počasno mjesto u novom filmu Wesa Andersona „The French Dispatch”

Citroën ima počasno mjesto u novom filmu Wesa Andersona „The French Dispatch”

Umjetnička saradnja s markom CITROËN ostvarena je kroz vozila Traction i Type H u glavnim ulogama tijekom cijelog filma.

THE FRENCH DISPATCH, novi film Wesa Andersona, vizionarskog redatelja nominiranog za Oscara, sadrži zbirku priča iz posljednjeg broja istoimenog američkog časopisa koji se objavljuje u izmišljenom francuskom gradu u 20. stoljeću. Radnja se odvija u izmišljenom gradu zvanom Ennui-sur-Blasé, koji predstavlja Francusku kroz vrijeme.

Wes Anderson: „Vizualni elementi u filmu, kostimi, scenografija – sve je temeljeno na istraživanjima i dokumentaciji. Iako su svi dijelovi izmišljeni, iako je sve zamišljeno s puno mašte, sve se ipak temelji na stvarnim referencama.”

Umjetnička suradnja s markom CITROËN prisutna je kroz cijeli film. Posjet Konzervatoriju CITROËN prije snimanja pomogao je u odluci o tome koji će modeli odgovarati radnji, a glavni među odabranima bili su Traction i Type H. Na ulicama ovog tipično francuskog grada pojavljuju se i ostali modeli CITROËN: 2 CV, Ami 6, DS i GS.

Potjera u vozilu traction u formatu stripa

Budući da je glavni urednik The French Dispatcha, američkog časopisa vrlo velike naklade sa sjedištem u francuskom gradu Ennui-sur-Blasé, upravo umro, cijeli tim novinara sastaje se da napiše njegovu osmrtnicu. Sjećanja na omiljenog šefa spojit će se u četiri priče koje zajedno čine film, a jedna od njih zove se „Privatna blagovaonica načelnika policije”. Ta priča sadrži konotacije koje podsjećaju na francuske policijske drame iz 1930-ih, 1940-ih i 1950-ih. U ključnom trenutku stvarne slike zamjenjuju animacije koje podsjećaju na francuski strip, a kao mjesto snimanja odabran je baš grad Angoulême, poznat kao prijestolnica stripa. Potjera se odvija za upravljačem kultnog vozila iz tog razdoblja, a to je Traction!

Citroën I Kinematografija

Kao popularna marka koja je na tržištu prisutna već više od sto godina, CITROËN je oduvijek bio zastupljen i u kinematografiji, pa su tako nastale neke antologijske scene u kojima se pojavljuju sva njihova vozila kroz povijest. Ovo su samo neki od brojnih poznatih filmova u kojima se pojavljuju: automobil 2 CV 007 (Samo za tvoje oči, 1981.) koji slavi svoj 40. rođendan i koji je izašao u posebnoj seriji, vozilo DS u filmu „Povratak u budućnost II” (1989.), a tu je i animirani film „Auti 2” (2011.) u kojem su se DS i 2 CV ponovno pronašli i poljubili iznad rijeke Seine! U filmu „Panika pod morem” (2004.) Wes Anderson odaje počast marki CITROËN u dva navrata: kada posada profesora Zissoua ide osloboditi taoce u hotelu Citroën i kad se voze po otoku u žutom Méhariju.Citroën

Kategorije: Vijesti