Dizajnerska nagrada za futuristički Kia Telluride

Dizajnerska nagrada za futuristički Kia Telluride

Veliki konceptni sportski terenac Kia Telluride dobio je prestižnu dizajnersku nagradu, koju dodjeljuje američko društvo dizajnera IDSA.

Kia je osvojila bronzanu medalju za dizajnersku izvrsnost IDEA 2017 (International Design Excellence Awards) u kategoriji prevoznih sredstava i to za konceptno vozilo, premijerno predstavljeno na salonu automobila u Detroitu u januaru 2016. godine.

Telluride nastavlja seriju Kijinih dizajnerskih nagrada

Kia u zadnje vrijeme postaje sve prepoznatljivija po svom vrhunskom dizajnu, jer je 2014. godine osvojila nagrade IDEA za model Soul i koncept GT4 Stinger, a još 2012. za model Rio. Telluride je nastao u Kijinom dizajnerskom studiju Kia Design Center America u Kaliforniji.

Peter Schreyer, predsjednik i šef dizajna u korporaciji Kia Motors, rekao je: “Telluride je Kijin odvažan stav, koji nudi najnoviji dizajnerski pogled na luksuzne sportske terence. Predstavlja dizajnersku viziju koncepta, koji je vrlo uvjerljiv i temelj je za serijsku proizvodnju vozila. Veoma sam ponosan na naše dizajnere i osvojenu nagradu, koju nam je dodijelila IDSA. To je velika čast za sve nas.”

Mišićavi luksuz koji odskače od konkurencije

Koncept Telluride predstavlja viziju luksuznog velikog sportskog terenca, koji mišićavim izgledom odskače od konkurencije, a zbog dugog međuosovinskog razmaka (najduži od svih Kijinih modela) omogućava maksimalnu udobnost na svih 7 sjedišta.

Najsavremenije tehnologije, robusna ljepota i napredna upotrebljivost

Luksuzni SUV odvažnog izgleda može se pohvaliti brojnim naprednim tehnologijama. Koncept se fokusira na prijatan osjećaj i udobnost putnika u drugom redu sjedišta, koja se mogu skoro u potpunosti oboriti nazad i nudi mnogo prostora za noge.

Sjedišta u prvom i drugom redu u svom leđnom dijelu imaju ugrađene pametne senzore, koji prate vitalne funkcije putnika. Podaci, koji se prikazuju na ekranima, smještenim na unutrašnjim oblogama vrata, sinhronizovani su sa sistemom LER (Light Emitted Rejuvenation).

Radi se o sistemu pomlađivanja svjetlošću, koji koristeći velike plafonske LED panele i osvjetljavanjem kabine terapeutskim svjetlosnim uzorcima pomaže kod ublažavanja poremećaja biološkog ritma (desynchronosis), poznatijeg kao »bolest putovanja« ili »jetlag«.

Kategorije: Vijesti