Donacija Vlade Japana Bosni i Hercegovini od 3,5 miliona EUR

Donacija Vlade Japana Bosni i Hercegovini od 3,5 miliona EUR

Svečanost primopredaje donacije Vlade i naroda Japana Bosni i Hercegovini, u ukupnoj vrijednosti 7,2 miliona konvertibilnih maraka, održana je danas u Toyota salonu kompanije Bunjo doo u Sarajevu. Ceremoniji su prisustvovali i prisutnima su se obratili Ambasador Japana, gospodin Kazuya Ogawa i Ministar civilnih poslova BiH, gospodin Adil Osmanović.

U okviru ovog granta pomoći, Vlada Japana je obezbijedila 500 miliona japanskih jena ili približno 7.2 miliona KM Vijeću Ministara BiH. Cilj ovog granta je nabavka 40 vozila koja koriste ekološki čisti dizel i 80 hibridnih vozila za Bosnu i Hercegovinu. Četrdeset vozila Toyota RAV 4 koja koriste čisti dizel su predata u oktobru prošle godine, a okviru današnje ceremonije primopredaje će predato je ostalih 80 hibridnih vozila. Ukupan broj doniranih vozila iznositi sada 120.

Krajnji korisnici ovog granta su ustanove socijalne zaštite širom BiH, socijalno ugrožene kategorije, kao što su osobe za posebnim potrebama i osobe treće životne dobi. Osim toga, vozila koja koriste ekološki čisti dizel i hibridna vozila su ekološki najprihvatljivija vozila. Ona su rezultat dostignuća japanske napredne tehnologije i zato se nazivaju „vozilima nove generacije“.

Ambasador Japana, gospodin Kazuya Ogawa izrazio je želju da ovaj projekat bude još jedan simbol prijateljstva izmedju naroda BiH i Japana.

Ispred kompanije Toyota gospodin Kensuke Tsuchiya, predsjednik uprave Toyota Adria Group izjavio je: “Ova velika donacija Vlade Japana uklapa se u planove Toyote u Bosni i Hercegovini. Tržište je mnogo bolje nego prije i oporavlja se u cijelog regiji, a strategija Toyote je da promoviše zaštitu okoline i sigurnost.”

“Danas smo ovdje da isporučimo 80 primjeraka hibridnih verzija Toyote RAV4, što će nam upravo pomoći da promovišemo ove ključne vrijednosti Toyota marke. Ranije smo imali razgovore sa ambasadom Japana u BiH koja je željela da pomogne Bosni i Hercegovini u vidu obrazovanja, socijalne zaštite, ali i zaštite okoline, što se čini i naše ciljeve i strategiju. Ne želimo samo prodavati i servisirati automobile, nego želimo biti lideri u polju zaštite okoline i sigurnosti u saobraćaju. Nadamo se da će vaša nacija uz pomoć hibridnih Toyota Rav4 shvatiti važnost i mogućnosti očuvanja životne okoline”.