Rapid Spaceback: Zvanično predstavljen prvi Škodin hatchback

01 Skoda Rapid Spaceback BIH Premijera

Rapid Spaceback: Zvanično predstavljen prvi Škodin hatchback

Rapid Spaceback: svjež, dinamičan i sa puno ‘Simply Clever’ ideja

Škoda Rapid Spaceback novi je kompaktni model i ujedno prvi hatchback marke ŠKODA u velikom segmentu kompaktnih automobila, koji je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare. Dizajn mu je dinamičan, svjež, namjenjen mlađim kupcima i s puno ‘Simply Clever’ ideja. S modelom Škoda Rapid Spaceback marka Škoda proširuje paletu modela između Škoda Fabije i Škoda Octavije u A segmentu kompaktnih automobila. Time Škoda po prvi puta nudi kompaktan automobil, koji spaja dobre, praktične kvalitete marke Škoda, s hatchback oblikom. Svojim dinamično svježim dizajnom Škoda Rapid Spaceback se prije svega obraća mlađim kategorijama kupaca.

[gmedia id=45]

Početak godine nam nagovještava da će i ova godina biti puna izazova u prodaji novih automobile na našem tržištu. ŠKODA je i dalje naš najvažniji brend i ne krijemo ambicije da i dalje ostane lider u prodaji novih automobila na bh. tržištu. Velika modelska ofanziva ovog brenda nam daje za pravo da vjerujemo kako će ŠKODA u nastavku godine bilježiti prodajne rezultate koji će odgovarati našim ciljevima. Model Rapid Spaceback, kao prvi istinski Škodin hatchback u A segmentu je jedan od modela za koji vjerujemo da će možda i najviše pobuditi pažnju kupaca u budućem periodu”, kazao je Senad Olovčić, direktor ASA Auta.

02 Skoda Rapid Spaceback BIH Premijera

Tipično za Škodu, Rapid Spaceback nudi puno prostora, vrhunsku sigurnost, zanimljive mogućnosti individualizacije, nisku potrošnju i izuzetan omjer uloženog i dobivenog. Sa svojom ponudom prostora Škoda Rapid Spaceback postavlja novo mjerilo standarda u najvećem evropskom segmentu vozila.

Naša očekivanja u prodaji ovog modela su usmjerena na mlađu kategoriju kupaca koji traže moderan dizajn, kvalitet i funkcionalnost kod vozila, a sve po pristupačnoj cijeni. Svjesni smo činjenice da je hatchback varijanta vozila najtraženija na našem tržištu i sada po prvi put ŠKODA ima model koji može ravnopravno parirati ostalim modelima u ovom segmentu“, ističe Ibrahim Kaba, brand manager Škode u BiH.

04 Skoda Rapid Spaceback BIH Premijera

Prostrana, atraktivna unutrašnjost

Unutrašnjost novog Rapid Spaceback impresionira sa sportskim trokrakim upravljačem, stilski trim linijama i svježim dizajnom za presvlake sjedišta. Kao što je to tipično za ŠKODA modele, unutrašnjost Škoda Rapid Spaceback nudi dosta prostora: iako je vanjski dio novog modela kraći 18 centimetara od Rapid sedan izvedbe, putnički prostor je jednako velikodušan kao u sedan izvedbi. Na zadnjoj klupi  Rapid Spaceback nudi najveći prostor za noge (64 mm), najveći prostor za glavu (980 mm) u svom segmentu.  Isto tako, zapremina prtljažnika ulazi među najbolje u klasi sa 415 litara ili 1380 litara kada je stražnja klupa  preklopljena.

Ovaj velikodušan prostor dopunjuje se brojnim ‘Simply Clever’ rješenjima. Na primjer, novi Rapid Spaceback ima dodatno dvostruko dno poda u prtljažniku, dozvoljavajući da se prtljažni prostor  podijelii na dva horizontalna nivoa. Nadalje, Rapid Spaceback nudi sve praktične mogućnosti poznate u Rapid sedan izvedbi  uključujući i strugač leda na poklopcu rezervoara i držač za sigurnosni prsluk ispod sjedišta vozača, te dvostrani pokrivač poda u prtljažniku ili kantu za odlaganje otpada  u bočnim vratima. Drugi primjeri uključuju držač za parking kartu, multimedijalni držač, držače za čaše u prednjem i zadnjem dijelu ili policu koja se može postaviti  iza zadnjih sjedišta.

03 Skoda Rapid Spaceback BIH Premijera

Individualizacija je centralni fokus kod ovog automobila, a jedan od vrhunaca novog Rapid Spaceback-a je opcija naručivanja ogromnog  panoramskog staklenog krova. Ovaj zatamnjeni stakleni  krov proteže se sve od vjetrobranskog stakla do zadnjeg stakla, nudeći putnicima neometan pogled u nebo. U kombinaciji s panoramskim staklenim krovom, tu je i opcionalno produženo zadnje staklo koje predstavlja dodatni  naglasak dizajna. Sa ovim rješenjem, zatamljeno zadnje staklo dostiže desetak centimetara nižu poziciju  na zadnjim vratima nego kod normalnog završetka zadnjeg stakla. U kombinaciji sa panoramskim staklenim krovom, tamne nijanse staklene površine pružaju se od vjetrobranskog stakla širom krova duboko u zadnja vrata. Crni spojler na gornjem kraju zadnjeg prozora naglašava dinamičan dojam.

Nova Škoda Rapid Spaceback nudi visoku sigurnost koja se očekuje od  ŠKODA automobila. Opsežan sigurnosni paket štiti putnike u slučaju nesreće. Konkretno, on uključuje prednje i bočne jastuke naprijed, sigurnosne pojeseve  podesive po visini sa tri tačke podešavanja i zatezivačima. ABS i ESC sistemi su standard. Ostale značajke aktivne sigurnosti su opcija xenon svjetala, kontrola pritiska u gumama, svjetla za maglu s corner-funkcijom  ili „hill-hold control“  asistent.

05 Skoda Rapid Spaceback BIH Premijera

Interesantno je spomenuti da cijena modela Rapid Spaceback se u potpunosti podudara sa cijenom limuzinske izvedbe, tako da cijene modela Rapid Spaceback na našem tržištu startaju već od 21.035 KM, za bazni nivo opreme Active opremljen sa 1.2 MPI / 75 KS benzinskim motorom. Iako je bazna verzija opreme ona u sebi sadrži stavke kao što su: klima uređaj, prednji i bočni zračni jastuci za vozača i suvozača, ABS, ESC, Radio CD MP3 player, električni podizači prozora naprijed, prednja maglo svjetla, elektro podesiva i grijana vanjska ogledala i dr. Moderni turbobenzinski agregat 1.2 TSI sa 86 KS u ovoj verziji opreme iznosi prihvatljivih 22.991 KM do registracije.

Za ljubitelje dizel izvedbi bazna verzija sa common rail dizelskim agregatom 1.6 TDI / 90 KS iznosi 26.317 KM,  odnosno 27.684 KM za 1.6 TDI / 105 KS do registracije. Srednji paket opreme Ambition sadrži stavke dodane na paket Active kao što su: centralno daljinsko zaključavanje, tempomat, kromirani elementi u unutrašnjosti, MFA Board computer, a cijene startaju već od 22.799 KM. Za one koji žele ovaj model  u najopremljenijoj izvedbi tu je paket opreme Elegance koji sadrži između ostalog: automatski klima uređaj, Aluminijumske felge 15”, srednji naslon za ruku vozača, kožni upravljač, pretinac suvozača sa sistemom hlađenja i dr. Najskuplji model opremljen sa 1.6 TDI / 105 KS motorom i paketom opreme Elegance iznosi 31.443 KM do registracije. Svi motori u ponudi ispunjavaju EU5 standard emisije štetnih gasova.

06 Skoda Rapid Spaceback BIH Premijera

Kategorije: Vijesti