Kia bilježi rast prodaje elektrificiranih vozila

KIA prodaja EUKia bilježi rast prodaje elektrificiranih vozila

Kia je u prvom kvartalu ove godine zabilježila blago povećanje broja prvi put registriranih vozila Kia u Evropi, uprkos dugotrajnom zatvaranju većine prodajnih salona.

Nedavno objavljeni podaci govore kako je Kia zadržala svoj 3,7-postotni tržišni udio, što govori o stabilnoj prodaji ove najstarije južnokorejske automobilske marke i za vrijeme pandemije.

Podaci udruženja evropskih automobilskih proizvođača (ACEA) razotkrivaju da se Kijina prodaja u Evropi (zemlje članice EU, EFTA i Velika Britanija) blago povećala na ukupno 113.812 vozila u prvom kvartalu 2021. godine. To predstavlja 0,7-postotno povećanje u odnosu na jednak period prošle godine.

KIA prodaja EU

Elektrificirana vozila sada predstavljaju 28 % svih prodatih vozila Kia u Evropi

U prvom kvartalu 2021. su Kijina plug-in hibridna, hibridna i električna vozila predstavljala 28,4 posto ukupne prodaje ovog brenda u Evropi, a u jednakom periodu prošle godine iznosila je 18,9 %. To Kiju učvršćuje na liderskom položaju ponuđača rješenja čiste mobilnosti. Kia će uveliko obnoviti svoju gamu tako što će do 2026. godine lansirati 11 novih električnih modela, počevši s modelom EV6 čija online predrezervacija kreće ovih dana.

Jason Jeong, predsjednik Kia Europe, komentirao je: “Protekla godina bila je zahtjevna za većinu grana, a automobilska industrija brzo se promijenila. Uprkos tome smo zadržali rast prodaje u Evropi povećanjem prodaje naših hibridnih, plug-in hibridnih i električnih vozila. EV6, Kijino novo isključivo električno vozilo, za koje su na nekim tržištima već moguće predrezervacije, biti će jedan od brojnih novih modela Kia, koji će omogućiti još veću prisutnost brenda u cijeloj Evropi.”

Prodaja elektrificiranih Kija (EV, PHEV, HEV) rasla uprkos zatvorenim salonima

Popularnost Kijinih električnih vozila i dalje raste. Prodaja modela Kia Niro, raspoloživog s tri tipa elektrificiranog pogona, povećala se za 29 posto, a prodaja električnog e-Nira čak za 124 posto. Kijin višestruko nagrađivani Sorento, kojeg kod nas očekujemo ovih dana, zabilježio je rast od 108 posto, većinom zbog plug-in hibridne izvedbe. Kod malih modela iz Kijine ponude prodaja Picanta povećala se za 22 posto na ukupno 15.954 vozila, a prodaja Rija za 11 posto na ukupno 8.847 vozila.

Kategorije: Vijesti