Kia do tržišnog rekorda u Evropi

Kia do tržišnog rekorda u Evropi

Kia Motors je po podacima evropske asocijacije proizvođača automobila ACEA u prva četiri mjeseca ove godine postigla novi prodajni rekord na evropskom tržištu (EU28 + EFTA države).

Rekordnih 166.266 prvi put registrovanih vozila Kia od 1. januara do 30. aprila predstavlja rast od 11,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, što značajno premašuje rast evropskog tržišta, koji je bio u tom periodu 4,5 posto. Kia je po prvi put dostigla tržšni udio u Evropi od 3,0 posto (2,8 % u istom periodu prošle godine). Najstariji korejski proizvođač automobila je u aprilu s prodatih 41.279 vozila čak dostigao tržišni udio od 3,4 posto.

Mart 2017. Kijin najbolji mjesec do sada

Mart je predstavljao novu prekretnicu u istoriji Kije u Evropi, jer je prvi put u jednom mjesecu prodato više od 55.000 novih vozila Kia.

Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Dolazak novih vozila je dao novi elan našoj ovogodišnjoj prodaji. Pogotovo je pritom značajno proširenje naše ponude ekološki prihvatljivijih vozila, koje nam omogućava da zadovoljimo rastuću potražnju za naprednim tehnologijama pogona širom Evrope.”

Cole je još dodao: “Važan je i dolazak novog Rija, čija prodaja je upravo počela. Do kraja godine će Kia predstaviti i različite varijante ekološki prihvatljivijih vozila i pogona, novog Picanta i prestižni model Stinger, koji donosi autentični duh gran turismo vozila.”

Za rast zaslužni novi modeli i napredni pogoni

Dva ključna područja koja su kumovala rastu Kijine prodaje su lansiranje novih modela i velik izbor novih hibridnih i električnih vozila.

Novi Rio, koji je u Evropu stigao početkom ove godine (u BiH ga očekujemo krajem ljeta), odmah je postao hit među evropskim kupcima. Prodaja Rija je u odnosu na isti period prošle godine povećana za 22 % (28.025 vozila u periodu januar-april 2017., u odnosu na 22.964 vozila u 2016.).

Gradski mališan Kia Picanto takođe je bio uspješan, a u Evropi je ove godine već našao 22.443 kupca (+23 %). Podaci za Picanto se odnose na odlazeći i novi model. Potonji je u prodaji tek od marta (prodaja u našoj zemlji još nije počela).

Vozila s alternativnim pogonom su najveće pojedinačno područje rasta Kijine prodaje u aprilu. Prodaja hibridnih i električnih vozila Kia je u prva četiri mjeseca 2017. u odnosu na 2016. povećana više od devet puta. Najveći doprinos eksploziji prodaje dali su novi hibridni crossover Niro (10.339 vozila), Optima Plug-in Hybrid (307 vozil) i električni Soul EV (1.487 vozila). Potpuno novi model Niro, koji nije imao prethodnika, čak je postao 5. najprodavaniji model Kije – iza Picanta, Rija, Sportaga i porodice cee’d.

Modeli Niro i Optima do kraja godine će obogatiti svoju ponudu. Tako u drugoj polovini godine dolazi priključni hibrid Niro Plug-in Hybrid, dok će se limuzinskoj Optimi Plug-in Hybrid pridružiti karavanska varijanta Optima Sportswagon Plug-In Hybrid. Ovi noviteti Kiji garantuju da će do kraja 2020. ostvariti svoj cilj – poboljšati učinkovitost cjelokupne game modela za 25 % u odnosu na 2014., kada su se latili proizvodnje ekološki prihvatljivijih vozila.

Kategorije: Vijesti