Kia Motors Europe dobila novog izvršnog direktora

Kia Motors Europe dobila novog izvršnog direktora

Kia Motors Europe (KME) postavila je Emilija Herreru za novog izvršnog direktora. On će zamijeniti Michaela Colea, koji će preuzeti seniorsku ulogu u Kijinoj globalnoj organizaciji. Gospodin Herrera će djelovati u Kijinoj evropskoj centrali u Frankfurtu, gdje će tijesno sarađivati s predsjednikom KME, gospodinom Yong Kew Parkom.

Emilio Herrera će biti odgovoran za pružanje održivog rasta prodaje, pošto Kia u 2018. u Evropi namjerava prodati više od 500.000 vozila. Tako će biti zadužen i za lansiranje novih modela s naprednim pogonima – Kia do 2025. planira čak 16 novih modela – uključujući i vozilo s pogonom na gorive ćelije i električnim motorom u 2020. godini.

Iskusni Herrera, donedavno generalni direktor Kia Motors Iberia, udvostručio prodaju u Španiji u zadnjih 5 godina

Gospodin Herrera donosi više nego 20-godišnje iskustvo iz evropskog automobilskog sektora. Od decembra 2012. bio je generalni direktor španske podružnice (Kia Motors Iberia) i može se pohvaliti s više nego udvostručenom prodajom u periodu od 2013. do 2017., kada je Kia postala najbrže rastuća masovna automobilska marka u Španiji. Prije toga bio je generalni direktor Kijine podružnice u Belgiji. Herrera, rođen 1961. godine u Lozani (Švicarska), diplomirao je 1984. iz lingvistike i komunikacija na Katholieke Universiteit Leuven (Belgija) i govori 6 jezika.

Kia pod vodstvom Colea imala rast prodaje od čak 40 posto

Cole je bio izvršni direktor Kia Motors Europe od novembra 2012. Englez Cole se može pohvaliti izuzetnim rastom prodaje ove marke u Evropi od 40 posto, čime je prestigao rast oporavljenog evropskog tržišta, koji je iznosio 27 posto. 2013. godine, koja je prva godina Cole-ovog djelovanja na tom položaju, KME je prodala 337.972 vozila i imala 2,7% tržišnog udjela. 2017. Kia je u Evropi prodala 472.125 vozila, što je iznosilo tržišni udio od 3,0 posto. Ove godine Kia je još uspješnija, jer je u prva dva mjeseca njen tržišni udio povećan na 3,1%. Kia Motors će širu javnost naknadno informirati o novom položaju Michaela Cole-a.

Michael Cole je prilikom zamjene rekao: “Zaista sam uživao tokom svog rada u Frankfurtu i pomagao Kiji u njenom rastu prodaje, tržišnog udjela i percepcije brenda. Zahvaljujem se ovdašnjoj ekipi i svima u našoj evropskoj mreži na njihovoj pomoći i podršci u zadnjih šest godina. Bilo mi je drago raditi s tako nadarenim i privrženim ljudima.”

Prilikom preuzimanja položaja izvršnog direktora Kia Motors Europe, Emilio Herrera rekao je: “Michael ostavlja Kijino poslovanje u Evropi u izuzetnoj kondiciji, zato se radujem radu s kojim želimo održati naš impresivan rast u Evropi. Novi modeli i pogoni će nam dati svježu energiju za rast i povećanje našeg tržišnog udjela u nadolazećim godinama.”

Kategorije: Vijesti