Kia noviteti u Frankfurtu 2013.

Kia noviteti u Frankfurtu 2013.

Autodesk VRED Professional 2014

Sasvim novi  Kia Soul će evropsku premijeru doživjeti 10. septembra na salonu u Frankfurtu.  Društvo će mu praviti novo konceptno vozilo B klase (svjetska premijera) te osvježena limuzina Optima i mališan Picanto u LPG izvedbi.

Novi Kia Soul ostaje vjeran originalnom ikoničnom dizajnu te poboljšanim dinamičnim i štedljivim motorima. Dizajneri su inspiraciju našli u konceptu Track’ster predstavljenom 2012. godine i predstavlja svjež, odrasliji izgled bez gubitka jedinstvenog karaktera.

Kia Optima facelift 1 - IAA Frankfurt 2013 (Medium)

“Soul je imao vjerne sljedbenike među kupcima Kije, zato je bilo vrlo važno da i novi model sačuva originalnost ikoničnog dizajna,” o novom Soulu je rekao Benny Oeyen, podpredsjednik odgovoran za marketing i produktno planiranje u Kia Motors Europe.
Novi Kia Soul stiže u Evropu početkom proljeća, kada će biti na raspolaganju više informacija o novim snažnim benzinskim i dizelskim motorima, opremama i cijenama.

Kia Optima facelift 2 - IAA Frankfurt 2013 (Medium)

Kia će u Frankfurtu predstaviti i dramatični novi evropski koncept, koji će svojim stilom i čvrstoćom naći svoje mjesto u B klasi.

Kijin najnoviji koncept, zasad kodnog imena KED-10, predstavlja njenu odlučnost u traženju novih mogućnosti za urbane vozače, a dizajniran je i stvoren u Evropi za zadovoljavanje evropskih okusa.

Novi Picanto LPG, razvijen zbog rastuće potražnje stranaka koje traže mala vozila s niskim troškovima održavanja još je jedna Kijina novost spremna za Frankfurt. Novajliju će pokretati Kijin 1.0-litarski trocilindraš iz porodice Kappa snage 67 KS i ima 90 Nm obrtnog momenta. Novi Picanto LPG obećava niže troškove čak i od klasičnog benzinski pokretanog Picanta.

Kia Soul - IAA Frankfurt 2013 (Medium)

LPG  izvedba će imati rekordno nisku potrošnju goriva od samo 5,8 l / 100 km i emisije CO2 od 100 g/km – s automatskim start/stop sistemom (ISG) čak 5,6 l / 100 km i 97 g/km.

Novi Picanto LPG opremljen je sa dva rezervoara za gorivo –  klasičnim 35-litarskim za benzin, koji se nalazi na uobičajenom mjestu i 27-litarskim za LPG ispod dna prtljažnika, gdje se obično nalazi rezervni točak. Vozači jednostavnim pritiskom na prekidač na armaturnoj ploči mogu birati vrstu goriva.

Na početku će takav Picanto biti na raspolaganju u Njemačkoj, Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Češkoj, Portugalu i Nizozemskoj, gdje bi trebao predstavljati 7% ukupne prodaje Picanta. Kada krajem godine stigne na navedena tržišta Picanto LPG će biti prvo i jedino vozilo, koje pokreće ukapljeni naftni plin uz fabričku 7-godišnju/150.000 km opštu garanciju za cijelo vozilo.

Kia Soul 2 - IAA Frankfurt 2013 (Medium)

Kao odgovor na odaziv kupaca na uvijek konkurentskom evropskom tržištu će Kia u Frankfurtu predstaviti i osvježenu Optimu, s usavršenim dizajnom, novim infotainmentom, sigurnosnim i drugim dodacima, većom prefinjenošću, poboljšanim kvalitetom i premiumskom doradom.

Pored vizualnih osvježenja limuzine  D klase Kia se usredotočila na već usavršenost, što je po mišljenju Kijinih inžinjera bilo jedno od ključnih područja poboljšanja. Donesene su mjere pomoću kojih su smanjili buku u vozilu tokom vožnje, što uključuje podešavanja zadnjeg ovjesa, poboljšanje zvuka vozila i čvršće aluminijske naplatke. Sve poduzete mjere su smanjile buku vozila tokom vožnje za 3,3 dB.

Brojna poboljšanja između ostalog uključuju remen alternatora s jednosmjernim kvačilom i inovativnim sistem djelovanja baterije. Rezultat svega toga su niže emisije CO2, koje kod 1,7-litarskog dizela iznose 133 g/km, dok u slučaju ako je vozilo opremljeno start/stop sistemom iznose samo 128 g/km. Optima sa svojim niskim emisijama u brojnim evropskim zemljama spada u niže emisione klase što kupcu omogućava niže troškove registracije vozila.

Kia Soul 3 - IAA Frankfurt 2013 (Medium)

Kategorije: Vijesti