Kia očekuje rekordni maj u SAD

Kia_Optima_5717_1_2

Kia očekuje rekordni maj u SAD

Nakon rekordnog aprila Kia je u SAD i dalje nezaustavljiva na svom prodajnom pohodu. Iako je ostalo još nekoliko dana do kraja mjeseca, vodeći ljudi Kije tvrde da će prodaja u maju postići novi rekord.

Te tvrdnje nedavno je na proljetnom rallyju Road America izrekao Scott McKee, Kijin direktor komunikacija. Brojka koju moraju prestići je 52.237 vozila koliko su prodali u prošlogodišnjem maju.

Sudeći po zvaničnim brojkama iz Kije limuzina Optima je najprodavaniji model u aprilu kada je našla 14.589 kupaca. Drugo mjesto zauzeo je crossover Soul koji je oduševio 14.403 kupca i time postavio novi aprilski rekord.

Kia_Soul_7221_1_2

Osim toga Kia  je zabilježila i 5-milionito prodato vozilo na tamošnjem tržištu. Rezultat je utoliko bolji ako se zna da korejski gigant ove godine slavi 20-godišnjicu poslovanja u SAD.

U prva četiri mjeseca Kia je ukupno prodala 186.682 vozila, što je 12.194 više nego u istom periodu prošle godine. Najviše zasluga za odličan rezultat ima Soul kog su trgovci prodali skoro 7.000 više nego u istom periodu 2013. godine.

Luksuzna limuzina Cadenza takođe je sa prodatih 3.390 vozila dodala svoj kamenčić u mozaiku, pogotovo ako se zna da su u istom periodu prošle godine prodali samo 61 primjerak.

Iako na početku prodaje novog velikog monovolumena Sedona (u Evropi poznatiji pod imenom Carnival) ni u samoj Kiji od njega nisu očekivali velike brojke model je već u aprilu našao čak 1.500 novih vlasnika.

Kategorije: Vijesti