Kia s rekordnom evropskom prodajom u prvom kvartalu

Kia s rekordnom evropskom prodajom u prvom kvartalu

Kia Motors Europe je prema podacima udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA) zabilježila rekordnu prodaju u prvom kvartalu.

Broj prvi put registrovanih vozila Kia u Evropi se u prva tri mjeseca povećao za 5,2% – s prošlogodišnjih 124.987 na 131.434 vozila*, čime je postavljen novi prodajni rekord ovog najstarijeg korejskog proizvođača automobila.

Mart je Kijin najbolji prodajni mjesec u Evropi

Mart je s prvi put registrovanih 57.492 vozila najplodniji mjesec u istoriji Kije u Evropi. To predstavlja rast od 4,5% u odnosu na mart 2017., kada je bilo prvi put registrovanih 55.007 Kija. Evropski tržišni udio Korejaca u prva tri mjeseca ove godine je iznosio 3,1% (2,9% u istom periodu 2017. godine).

Kijin rast premašio rast evropskog tržišta, koji je u prvom kvartalu iznosio 0,6%

Rast korejskog giganta je premašio rast tržišta zemalja EU i EFTA, koji je iznosio 0,6%.

Emilio Herrera, novi izvršni direktor Kia Motors Europe, kaže: “Kia Motors u Evropi ove godine želi prodati pola miliona vozila. Rekordni početak godine nas je doveo u dobar položaj u ostvarivanju zadatog cilja, dok će modeli koji uskoro stižu – npr. novi Ceed – značajno doprinijeti organskom rastu naše prodaje.”

Kijin najprodavaniji model u Evropi u prvom kvartalu 2018. je sportski terenac Sportage, koji je našao 34.644 kupca. Odlazeća generacija Kia cee’da je s ukupno prodatih 18.625 primjeraka na drugom mjestu (+0,8% u odnosu na isti period prošle godine). Prodaja novog Ceeda i Ceed Sportswagon počinje krajem ljeta.

Novi Stonic i Picanto zaslužni za veću popularnost Kije

Značajno su boljoj prodaji Kije doprinijeli modeli, predstavljeni prošle godine. Prodaja gradskog mališana Picanto je skočila za 12,4% (18.573 vozila), tako da je ovaj model ove godine postao 3. najprodavaniji model Kije u Evropi. Kompaktni crossover Kia Stonic se u prva tri mjeseca s prodatih 15.170 primjeraka odlično iskazao među sve popularnijim manjim crossoverima.

Kijina ponuda vozila s naprednim pogonima je takođe zaslužna za rast prodaje. Broj prvi put registrovanih hibridnih vozila, plug-in hibrida i električnih vozila je sa 13.070 primjeraka zabilježio rast od čak 36%.

Hibridi i električna vozila sada predstavljaju 10% Kijine prodaje u Evropi

U prvom kvartalu 2018. su 10% svih prodatih Kija u Evropi predstavljala vozila s alternativnim pogonom (u istom periodu 2017. je taj udio iznosio 7,7%). Potražnja za hibridnim crossoverom Niro je bila veća za 27% nego u 2017. (10.399 prodatih vozila). Taj model je krajem 2017. raširio ponudu s plug-in hibridom, koji je predstavljao 24% prodaje Nira. Električni Soul EV se može pohvaliti najboljim kvartalom u svojoj četverogodišnjoj istoriji. 1.717 prodatih primjeraka je 53% bolje nego u istom periodu prošle godine. Prodaja modela Optima Plug-in Hybrid, koji se nudi kao limuzina i karavan, narasla je s prošlogodišnjih 260 na 954 primjerka.

Kia je nedavno predstavila svoje planove da do 2025. predstavi 16 modela s naprednim pogonima – prvo vozilo stiže već krajem ove godine, čime će se učvrstiti položaj ovog brenda kao evropskog lidera na području hibridne i električne tehnologije.

Kategorije: Vijesti