Kia Sportage pobjednik studije J.D. Power VOSS 2014

Novi Kia Sportage 2014

Kia Sportage pobjednik studije J.D. Power VOSS 2014

Kia Sportage je pobjednik studije J.D. Power 2014 o zadovoljstvu njemačkih vlasnika sa svojim vozilima i popeo se na najvišu stepenicu u svojoj klasi kompaktnih sportskih terenaca. U studiji, koja vozila i proizvođače na njemačkom tržištu rangira na osnovu ukupnog zadovoljstva vlasnika vozila, dobro su se uvrstili i ostali Kijini modeli tako da se Kia po prvi put plasirala među Top 10 proizvođača.

Studija je obuhvatila više od 18.000 njemačkih vozača, koji su u detaljnom online upitniku izrazili svoj stepen (ne)zadovoljstva svojim vozilom. Vozači su ocjenjivali kvalitet, pouzdanost, privlačnost i tekuće troškove svog vozila.

Sportage je s ocjenom 83,6% imao najzadovoljnije vlasnike u svojoj klasi kompaktnih sportskih terenaca (6. mjesto na listi svih vozila), dok su cee’d (2. među kompaktnim vozilima s 81,2%), Rio (3. među malim vozilima s 81,3%) i Venga (4. među manjim monovolumenima sa 77,4%) takođe osvojili visoke ocjene.

novi kia sportage_

Ove sedmice Kia Venga je postala i ‘najbolji mali monovolumen’ u britanskoj studiji JD Power 2014 What Car?. Osim toga je Venga, koju kao i modele Sportage i cee'd proizvode u Slovačkoj, u toj studiji bila na 16. mjestu među svim modelima sa 79,7% zadovoljnih vlasnika.

Među svim proizvođačima Kia je u Njemačkoj  u odnosu na godinu ranije napredovala za 5 mjesta na 10. mjesto (2012. godine je bila na 17. mjestu) i time dokazuje svoj dugoročni napredak na području zadovoljstva stranaka.

Sportage je sa 89.553 prodatih primjeraka u 2013. najprodavanije Kijino vozilo u Evropi, što je 11% više nego godinu ranije. Proizvode ga u Kijinoj fabrici u slovačkoj Žilini odakle je prije nekoliko mjeseci krenuo na put širom Evrope u poboljšanoj verziji.

Kategorije: Vijesti