Kia Telluride i e-Soul pobjednici izbora Svjetski auto 2020. godine

Kia Telluride i e-Soul pobjednici izbora Svjetski auto 2020. godine

Kia je velika pobjednica izbora Svjetski auto godine (World Car Awards), jer je njen model Telluride pobjednik u krovnoj kategoriji i tako je postao ‘svjetski auto godine’, dok je model e-Soul osvojio titulu ‘svjetski urbani auto’.

Kia Telluride je žiri nagradio zbog njegovog izrazitog dizajna i impresivne praktičnosti. Titula svjetski auto godine (World Car of the Year) predstavlja najnovije priznanje za model, koji je od lansiranja u 2019. već osvojio oko 70-ak nagrada. Veliki sportski terenac između ostalog je okrunisan sjevernoameričkim terencem godine, a postao je i SUV godine po izboru uglednog američkog MotorTrenda.

Potpuno električni e-Soul (u SAD se zove Soul EV) je po mišljenju žirija idealan urbani auto, koji uspješno spaja nulte emisije i impresivan domet na struju u kompaktnoj karoseriji, a može se pohvaliti i odvažnim dizajnom i izuzetnom praktičnošću.

“Svima nama u Kiji je velika čast da smo osvojili ne samo jednu nego dvije nagrade žirija za svjetski auto godine,” rekao je Thomas Schemera, izvršni podpredsjednik i vođa produktnog odjeljenja u Kia Motors Corporation. “To je jedno od najtežih takmičenja u globalnoj automobilskoj industriji, zato ova priznanja dokazuju da su Telluride i e-Soul zaista izvanredna vozila. Ove nagrade su i dokaz talenta i napora ekipe iz cijelog svijeta, koja stvara privlačne, visoko kvalitetne i praktične automobile, što itekako cijene naši kupci.”

Pobjednike takmičenja Svjetski auto godine bira 86-člani međunarodni žiri sastavljen od vrlo iskusnih i uglednih novinara iz 24 zemlje širom svijeta.

Kia Telluride, koji se prodaje u Sjevernoj Americi i nekim drugim tržištima (ne i u Evropi), svoju moćnu figuru združuje s prostranom, praktičnom i visokokvalitetnom kabinom, koja može primiti do 8 putnika. Naoružan brojnim naprednim tehnologijama, 4×4 pogonom i sistemima asistencije je Telluride idealan za porodične avanture na cesti i izvan nje.

Krosover e-Soul donosi potentan električni pogon sa baterijskim sklopom kapaciteta 64 ili 39,2 kWh. Ekstravagantan model koji s jednim punjenjem može preći do 452 kilometra (izvedba 64 kWh; WLTP kombinirani ciklus) vozačima nudi veći domet od većine puno skupljih električnih vozila, zbog čega je idealan kako za urbanu tako i za izvangradsku vožnju. Napredne tehnologije za povećanje dometa – između ostalog i regenerativno kočenje – vozačima pružaju maksimalan domet s jednim punjenjem.

Kategorije: Vijesti