Kijin glavni dizajner Peter Schreyer dobio nagradu za životno djelo

Kia  Motors Peter Schreyer EOD Lifetime Achievement Award (Medium)

Kijin glavni dizajner Peter Schreyer dobio nagradu za životno djelo

Peter Schreyer, predsjednik i vođa dizajna u Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Group, dobio je prestižnu nagradu za životno djelo na području dizajna, koju podijeljuje EyesOn Design. Radi se o organizatoru jednog od najprestižnijih automobilskih događaja u SAD, na kojem je se svake godine okupi krema automobilske dizajnerske zajednice, kolekcionara i šire javnosti.

Schreyer je nagradu za svoj rad na području Kijine globalne dizajnerske strategije primio na godišnjoj svečanosti na detroitskom oftalmološkom institutu, čiji je jedan od glavnih donatora upravo EyesOn Design. Najnovija nagrada Schreyera stavlja rame uz rame s legendarnim automobilskim dizajnerima kao što su Sergio Pininfarina, Shiro Nakamura, Walter de’Silva i Giorgetto Giugiaro. Nagrada EyesOn Design je značajna i zbog toga što je daje žiri, koji čine nekadašnji dobitnici ove nagrade.

Od početka rada u Kiji 2006. godine je Schreyer izveo potpunu revoluciju njenog stylinga, a pored ostalih dizajnerskih specifičnosti Kijinih zadnjih modela najzaslužniji je i za njen karakteristični ‘tigrov nos’, koji sada označava njenu čitavu gamu modela. Schreyer odnedavno vodi dizajnersku strategiju kako za Kiju tako i za Hyundai te bdije nad tri Kijina dizajnerska studija u Koreji, Njemačkoj i SAD.

Prilikom podjele nagrade je dr. Philip Hessburg, medicinski direktor detroitskog oftalmološkog instituta, rekao:  “Kako mi tako i cijela dizajnerska zajednica smo oduševljeni i ponosni da je Peter dobio nagradu za životo djelo. Ovom nagradom se pridružio apsolutnim zvijezdama automobilskog dizajna.” 

Peter Schreyer je nagradu komentarisao riječima: “Kroz cijelu karijeru sam imao priliku raditi s brojnim nevjerovatno strasnim i nadarenim dizajnerima. A u Kiji sam dobio priliku napraviti iz brenda nešto sa više stila, što odudara te ima nešto mladoliko u sebi i naši modeli predstavljaju takav pristup. U zadnjih nekoliko godina osvojili smo brojne dizajnerske  nagrade, ali naš posao je nešto više od pukog izgleda naših vozila. Kijin dizajn još više jača i počastvovan sam što sam dio tog procesa. Za mene je velika čast biti dobitnikom ove nagrade za životno djelo, ali istovremeno i dokaz teškog rada i kreativnosti Kijinih dizajnerskih studija širom svijeta.”

Kategorije: Vijesti