Kijina prodaja u maju u Evropi porasla za 9,8%

KIA

Kijina prodaja u maju u Evropi porasla za 9,8%

Najnoviji podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) pokazuju da prodaja vozila Kia u Evropi (ovdje spadaju zemlje članice EU, EFTA i Velika Britanija) i dalje raste na mjesečnom i godišnjem nivou, uprkos padu evropskog tržišta.

Prošli mjesec je bilo prvi put registrovanih 48.665 putničkih vozila Kia što je 9,8% više nego u maju prošle godine. To na zahtjevnom evropskom tržištu predstavlja tržišni udio od 5,1%. Ovaj rezultat takođe predstavlja 2-postotno povećanje prvi put registrovanih vozila Kia u odnosu na april.

Evropsko tržište putničkih vozila u maju palo za 12,5%

Ukupno je tržište evropskih putničkih vozila već drugi mjesec zaredom palo i to za čak 12,5% u odnosu na maj 2021. godine.

Predsjednik Kia Europe Jason Jeong rekao je: “Vrlo su teška vremena za tržište putničkih vozila, ali ove prodajne brojke pokazju kako privlačnost marke Kia i njenih izuzetnih modela odjekuje kod evropskih kupaca. Automobilska industrija se suočava s velikim promjenama, ali Kia i dalje predvodi održivost vozila i zajedničku upotrebu vozila i novu mobilnost.”

Elektrifikovani modeli predstavljaju više od trećine Kijine prodaje

U maju su više od trećine (35 %) Kijine prodaje predstavljala vozila s elektrifikovanim pogonima. Najprodavaniji modeli Kia su bili Ceed (Ceed, karavanski Sportswagon, fastback ProCeed; 8.432 vozila) i potpuno novi Sportage (8.143 vozila). Treće, četvrto i peto mjesto zauzeli su crossoveri Niro, Stonic i XCeed.

Kategorije: Vijesti