Kijina slovačka fabrika radi punom parom

Kijina slovačka fabrika radi punom parom

U prvih šest mjeseci ove godine su u Kijinoj fabrici u Slovačkoj (Žilina), jednoj od nasavremenijih fabrika automobila na svijetu, proizveli 180.200 putničkih vozila i 222 hiljade motora (potonje rade i za sestrinski Hyundai).

Nakon osam godina u aprilu je zaključena proizvodnja jednovolumena Venga, koja je svoje mjesto prepustila novom urbanom crossoveru XCeed, čija proizvodnja je započela u avgustu. Modeli Sportage, Ceed i Venga su u prvom polugodištu našli kupce u čak 95 zemalja svijeta – najpopularniji su bili u Rusiji (16 % ukupne proizvodnje), Velikoj Britaniji (15 %), a 10-postotni prag dostigao je i izvoz u Njemačku.

Kia je u prvih 6 mjeseci u Evropi prodala 268.305 vozila (+1,6% u odnosu na  2018.)

Kia se i u ovoj godini može pohvaliti dobrom prodajom u Evropi, jer je zabilježila najbolje polugodište u Evropi ikada. Po podacima evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) Kia je u zemljama članicama EU i EFTA u prvih šest mjeseci ove godine ukupno prodala 268.305 vozila, što je 1,6% više nego u istom periodu prošle godine. U tom periodu se povećao i Kijin tržišni udio i to sa 3,0% na 3,2%.

Rast pokreću obogaćena ponuda modela Ceed i gama električnih vozila

Treća generacija Kia Ceeda je od sredine 2018. godine u ponudi kao hatchback i karavan, kojima se početkom 2019. shooting brake ProCeed, a tu su i sportske varijante GT (Ceed i ProCeed), koji su svi zajedno poboljšali prodaju porodice Ceed za čak 41% u odnosu na prošlu godinu. Za očekivati je da će porodica Ceed u drugoj polovini godine biti još uspješnija, jer u septembru na evropske ceste stiže urbani crossover Kia XCeed, a do kraja godine očekujemo i nove hibridne varijante Ceeda.

Rastuća potražnja za hibridnim i električnim modelima

Kia se trenutno može pohvaliti vrlo širokom ponudom hibridnih i električnih vozila, stoga nije čudno da ove godine vlada izuzetna potražnja. Prodaja modela Niro – nudi se kao hibrid, plug-in hibrid i potpuno električno vozilo – povećala se za 40% na 31.133 primjerka.

Ukupno se polugodišnja prodaja Kijinih električnih vozila sa 27.671 vozila povećala na 38.173 vozila (+38%), što uključuje starog Soula EV i novog e-Soula, plug-in hibrid Optima (limuzina i karavan) kao i 48-voltni blagi hibrid Sportage EcoDynamics+.

Kategorije: Vijesti