Komunikacije između automobila

Komunikacije između automobila

Volvo Car korporacija, potpisala je memorandum o razumijevanju sa članovima CAR 2 CAR komunikacijskog konzorcija, a koji se odnosi na implementaciju zajedničke tehnologije međusobnog komuniciranja automobila od 2016. godine

Volvo Car korporacija je od novembra 2011. godine članica CAR 2 CAR komunikacijskog konzorcija, koji okuplja većinu evropskih automobilskih proizvođača. Cilj organizacije je stvoriti zajednički evropski standard za inteligentne transportne sisteme, a sa ciljem unaprijeđenja cestovne sigurnosti.

CAR 2 CAR program podrazumijeva nekoliko različitih projekata. Neki se odnose na način komunikacije između automobila, naprimjer u slučaju udesa ili radova na putu, dok se drugi fokusiraju na infrastrukturu za skupljanje informacija o stanju na cesti.

„Preko odašiljača u semaforu, vozač može biti dobiti informaciju, koja je idealna brzina kretanja, kako bi „uhvatio“ takozvani zeleni val. To ima nekoliko prednosti, od stabilnijeg toka saobraćaja, preko udobnosti, do smanjenje potrošnje goriva i manjih štetnih emisija. Glavni cilj ove saradnje, ipak ostaje unaprijeđenje cestovne sigurnosti“ – tvrdi Erik Israelsson, voditelj Car-2-Car komunikacija pri Volvo Car korporaciji.

CAR 2 CAR komunikacijski konzorcij je organizacija koju finansijski podržava nekoliko evropskih proizvođača automobila, u saradnji sa istraživačkim insititutima i drugim partnerima.

Kategorije: Vijesti