Pet Euro NCAP zvjezdica za novu SEAT Aronu

Pet Euro NCAP zvjezdica za novu SEAT Aronu

Nova SEAT Arona postiže najbolje moguće rezultate na zahtjevnim Euro NCAP testovima te se pridružuje ostalim trima perjanicama, modelima Ateca, Leon i Ibiza.

Marka SEAT iznova pokazuje visok nivo i standarde sigurnosti koje nude svi njezini modeli. Nova SEAT Arona novi je član ponude vozila marke SEAT koja je dio najveće ofenzive proizvoda koju je španska marka ikad provela, a u kojoj se ističu redizajn modela Leon te nova Ibiza, Ateca i budući veliki SUV.

Osvojiti pet zvjezdica na prestižnim i nezavisnim Euro NCAP testovima svaki je put sve teže jer su oni tijekom proteklih mjeseci postali uvelike zahtjevnijima. Euro NCAP podvrgava vozila koja se lansiraju na tržišta brojnim ispitivanjima koja su svaki put sve strožija. Kako bi se primjerice pouzdano mogla ispitati zaštita sigurnosti djece, koriste se ispitne lutke za crash testove koje simuliraju tjelesne dimenzije djece u dobi između 6 i 10 godina.

Testovi frontalnog udara ili bočnog udara u stup pod uglom od 75 stepeni također su opsežniji. Baš poput ispitnih kriterija, raspon ispitnih lutaka koje se koriste tijekom ovih testova dodatno se proširio, a njihova sličnost ljudima prilagođena je kako bi se na najobjektivniji način mogli stvoriti stvarni uvjeti tijekom sudara.

U svakoj od kategorija od kojih se Euro NCAP testovi sastoje nova je SEAT Arona postigla izvrsne rezultate, a posebno se ističe u pogledu zaštite putnika i pješaka. Sistemi pomoći za vozača u modelu Arona također su izvanredni. U pogledu toga posebno se ističe efikasnost sistema autonomnog kočenja u nuždi (AEB) i sistema Front Assist. Zahvaljujući primjeni integrirane radarske tehnologije u kombinaciji s najnovijim verzijama sistema ABS i ESC, ovo vozilo ne djeluje samo kada prepozna druga vozila već i kada registruje pješake. S obzirom na sve navedeno, ovi sistemi vozilu omogućuju najsigurnije i najbrže kočenje.

Euro NCAP crash testovi postali su još zahtjevnijima od 2016. godine, i to ne samo u pogledu aktivne već i u pogledu pasivne i preventivne sigurnosti. Nova SEAT Arona sada je dostupna sa zatezačima sigurnosnih pojaseva i sistemom za ograničenje sile zatezanja na prednjim i stražnjim sjedištima. Time se ostvaruju brojne prednosti u pogledu najzahtjevnijih izazova u području zaštite djece jer zatezači smanjuju labavost sigurnosnog pojasa oko prsnog koša i zdjelice putnika u trenutku udara, čime se jamči najbolje zatezanje kako za odrasle putnike tako i za djecu.

Pričvrsne točke ISOFIX i Top Tether na zadnjim sjedištima modela SEAT Arona isporučuju se u sklopu serijske opreme, jednako kao i limitator brzine, treći naslon za glavu na zadnjim sjedištima, sistem upozorenja na nevezani pojas za sva sjedišta i šest zračnih jastuka.

Proizvedena u Barceloni na novoj platformi MQB A0, nova SEAT Arona premašuje trenutačne standarde za Euro NCAP testove te nudi pomoć za vožnju uzbrdo, automatska svjetla, multikolizijsku kočnicu, kontrolu tlaka u gumama, svjetla za dnevnu vožnju kao dio serijske opreme, adaptivni tempomat, upozorenje na poprečni saobraćaj nazad, sistem za nadzor mrtvog kuta te sistem Park Assist kako za okomito tako i za bočno parkiranje.

SEAT je jedina tvrtka koja dizajnira, razvija, proizvodi i plasira automobile na tržište u Španjolskoj. Ovaj član međunarodnog Volkswagen koncerna ima svoje sjedište u Martorellu (Barceloni), izvozi 81 % svojih vozila te je prisutan u više od 80 zemalja preko mreže od 1700 autokuća. SEAT je u 2016. godini bilježio operativnu dobit od 143 miliona eura, najveću u povijesti marke, te je diljem svijeta ostvario prodaju od gotovo 410 000 vozila.

SEAT grupa zapošljava više od 14 500 stručnjaka na svoje tri proizvodne lokacije – Barcelona, El Prat de Llobregat i Martorell, gdje se proizvode vrlo uspješni modeli Ibiza, Leon i Arona. Kompanija pored toga proizvodi modele Ateca i Toledo u Češkoj Republici, Alhambra u Portugalu i Mii u Slovačkoj.

Međunarodni proizvođač ima i Tehnički centar, koji radi kao centar znanja i okuplja 1000 inženjera koji su pogonska sila koja se krije iza inovacija za vodeće industrijske investitore s područja istraživanja i razvoja u Španiji. SEAT već implementira najnoviju tehnologiju povezivosti u svoje modele vozila te je trenutno angažiran u postupku globalne digitalizacije tvrtke kako bi se promicala mobilnost budućnosti.

Kategorije: Vijesti