Porsche Taycan u posjeti Šangaju

Porsche Taycan u posjeti Šangaju

Održana je premijera prototipa Porsche Taycana pred publikom: prva zvanična demo vožnja na stazama Porsche Experience Centra (PEC) u Šangaju.

U okviru te demo vožnje kamuflirani prototip Taycana će u roku od tri sedmice gostovati na tri kontinenta. Taycan će posjetiti Kinu, Veliku Britaniju i SAD, tri velika tržišta ovog prvog potpuno električnog sportskog vozila iz Porschea.

Dizajn krovne folije posvećen je zemlji domaćinu. U Šangaju je krovna folija Taycana bila ukrašena grafičkim prikazom zmaja, dok je za volanom bio Li Chao, vozač azijskog Porsche Carrera Cup-a.

„Prilikom razvoja Taycana posebno se vodilo računa o tipičnim porscheovskim performansama. To se može u samom startu osjetiti“, izjavio je Li Chao. Naročito je oduševljen ležanjem na cesti: „Od beskompromisne sportske do iznenađujuće komforne vožnje, podvozje Taycana nudi kako agilnost sportskog vozila, tako komfor limuzine“.

Maksimalna brzina Taycana iznosi 250 km/h, a od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 3,5 sekundi. Brzinu od 200-km/h dostiže za manje od 12 sekundi. Taycan će svoj potencijal demonstrirati i na ostalim lokacijama „Porsche Triple Demo Run“-a: Na Hill Run utrci u okviru festivala Goodwood (4. do 7. juli 2019) i u New Yorku tokom sezonskog finala ABB FIA prvenstva formule E od 13. do 14. jula 2019, gdje će vozači Mark Webber i Neel Jani biti za volanom.

Prije svjetske premijere u septembru, Taycan će preći 6 miliona probnih kilometara. Električna vozila Porschea svakako moraju proći isti način testiranja kao i sportska vozila sa pogonom na gorivo.

Pored nadmočnih performansi uvijek se testira i svakodnevna upotrebljivost u svim klimatskim uslovima. Uz to se svakako testira i punjenje baterije, te hlađenje vozila u ekstremnim uslovima vožnje.

Kategorije: Vijesti