Promovisana knjiga “Zlatne godine bosanskohercegovačkog automobilizma”

Zlatne godine bosanskohercegovačkog automobilizma

Promovisana knjiga “Zlatne godine bosanskohercegovačkog automobilizma”

Znate li da je Rally Monte Carlo 1966. godine imao vremensku kontrolu u Sarajevu? Koliko puta je Sejo Alihodžić bio prvak Jugoslavije na kružnim stazama? Kada je održana prva automobilska utrka u BiH? Odgovore na sva pitanja nudi knjiga “Zlatne godine bosanskohercegovačkog automobilizma” koja je promovisana u Vogošći-Sarajevu.

Autori knjige su Goran Bilan i Mirko Sakić, koji su na 760 stranica, u dva toma, dali hronološki prikaz svega bitnog iz historije auto-moto sporta u našoj zemlji i svijetu. I ne samo sporta nego i automobilizma uopšte pa će čitaoci pronaći podatke i fotografije o dolasku prvih automobila na naše prostore, najslavnijim modelima četverotočkaša.

Goran Bilan i Mirko Sakić su dugogodišnji funkcioneri i radnici u automobilskom sportu koji su ovim djelom željeli svim generacijama ostaviti svjedočanstvo o slavnim danima auto-moto sporta i automobilizma uopšte.

Pune četiri decenije (1968-2008) Goran Bilan je obavljao najviše funkcije u “svijetu brzina”, dok Mirka Sakića ljubitelji automobilizma poznaju kao neiscrpni izvor informacija koje su u dobroj mjeri prenijete između korica luksuzno opremljene i raritetnim fotografijama ukrašene knjige.

Promocija knjige “Zlatne godine bosanskohercegovačkog automobilizma” bila je prilika da se na jednom mjestu okupe asovi automobilskog sporta koje pamte stariji ljubitelji brzina – Fadil Kadić, Fadil Ćerimagić, Behdžet Mutevelić, Veselin Makso Kapetanović…

Specijalni gost na promociji bio je Zagrepčanin Jovica Paliković, vjerovatno najuspješniji vozač bivše Jugoslavije.

Zlatne godine bosanskohercegovačkog automobilizma Alden i Palikovic

 

Kategorije: Vijesti