Prve slike novog Audi A8 koji stiže krajem 2017. godine

Prve slike novog Audi A8 koji stiže krajem 2017. godine

Nakon što su se pojavile špijunske slike novog Audi A8 sa testiranja, OmniAuto.it je na osnovu tih slika napravio render sliku novog A8 modela.

Audi se priprema da svoj aktuelni A8 (D4) model penzioniše, a koji je na tržištu već sedam godina. Novi model bi trebao stići krajem godine, a svjetska premijera vjerovatno će biti na jesenjem sajmu automobila u Frankfurtu.

Novi Audi A8 dobit će novi dizajn kojeg je u potpunosti stvorio Marc Lichte i njegov tim. On je glavni Audi dizajner od februara 2014. godine te je uspio impresionirati sa dosadašnjim modelima kao što su Prologue concept i drugi slični modeli.

Novi Audi A8 trebao bi biti postavljen na MLB Evo platformu koju koristi novi Q7 model, a prema nekim glasinama zahvaljujući tome mogao bi izgubiti čak 200 kilograma. U novo A8 modelu trebao bi se naći i novi W12 6.0-litarski motor koji se koristi u Bentley Bentayga modelu. Sportsku izvedbu s oznakom S8 mogao bi pokretati BiTurbo 4.0-litarski V8 motor iz novog Porsche Panamera Turbo modela koji raspolaže sa 550 KS i 770 Nm okretnog momenta.

Kada je riječ o dizel motoru, očekuje se da će u ponudi biti 4.0-litarski V8 TDI sa 429 KS i 900 Nm. Također, očekuje se dolazak i plug-in hibridne izvedbe.

Kategorije: Vijesti