Prvi električni Porsche stigao u BiH

Prvi električni Porsche stigao u BiH

Nakon što je svjetskoj javnosti premijerno predstavljen prošle godine na Sajmu automobila u Frankfurtu, danas je na press konferenciji u prelijepom ambijentu hotela „Pino Nature“ na Trebeviću predstavljen prvi potpuno električni model marke Porsche pod nazivom Porsche Taycan.

 „Prije uvođenja modela Taycan na tržište BiH bilo je potrebno stvoriti određene preduslove za punjenje električnih Porsche vozila. Porsche BH d.o.o., generalni uvoznik za Porsche u BiH, u prvoj fazi je instalirao po dva električna Porsche punjača na dvanaest lokacija širom BiH, pretežno u hotelima“, izjavio je Armin Mulović, brand manager marke Porsche za BiH.

Taycan je prvo serijsko vozilo sa sistemskim naponom od 800 V umjesto uobičajenih 400 V kod ostalih električnih automobila. To omogučava vozačima Taycana da na putu na punjaču od 270 kW za samo 5 minuta mogu napuniti bateriju za prelazak dionice od 100 km.

Vrijeme punjenja baterije od 5 do 80% u idealnim uslovima iznosi 22,5 minute. S druge strane, na punjaču od 150 kW moguće je za 36 minuta napuniti 80 posto baterije. Prvi modeli su Taycan Turbo S i Taycan Turbo i najsnažniji su serijski modeli koje Porsche trenutno ima u svojoj ponudi.

U Turbo S izvedbi Taycan razvija snagu od 560 kW (761 KS; potrošnja električne energije kod kombinovane vožnje 26,9 kWh/100 km; CO2-emisije kombinovano 0 g/km).

Ubrzanje od 0 do 100 km/h Taycan Turbo S dostiže za samo 2,8 sekunde, dok Taycan Turbo ovaj sprint dostiže za 3,2 sekunde. Turbo S sa punom baterijom prelazi distancu od 412 kilometara, dok model Turbo može preći dionicu od 450 kilometara. Maksimalna brzina kod ovih modela s pogonom na četiri točka iznosi 260 km/h.

Puristički spoljašni dizajn sa prepoznatljivom Porsche DNK

Svojim jasnim, purističkim dizajnom Porsche Taycana signalizira početak nove ere. Istovremeno su prepoznatljive karakteristike Porsche dizajna. Sprijeda je veoma širok sa izraženim blatobranima, dok siluetu obilježava sportska krovna linija.

Početna cijena verzije 4S u BiH je 216.500 KM s PDV-om, dok za Turbo izvedbu treba izdvojiti 312.000 KM. Najjači model Turbo S dostupan je za 380.000 KM.

Kategorije: Vijesti