PSA Peugeot Citroën proizveo 200.000 turbo PureTech motora

200 000 EB Turbo

PSA Peugeot Citroën proizveo 200.000 turbo PureTech motora

Dvjesto hiljaditi trocilindarski benzinski turbomotor PureTech izašao je iz tvornice Française de Mécanique u subotu 7. novembra 2015. Ovaj primjerak proizveli su radnici tima koji je osnovan u oktobru 2015. i koji radi vikendom kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za navedenim motorom. Isporučit će ga u tvornicu u Madridu gdje će se ugraditi u Citroën C4 Cactus od kojih je oko 20% proizvedenih automobila opremljeno navedenim trocilindarskim benzinskim turbomotorom.

Njegova proizvodnja pokrenuta je u martu 2014. u tvornici Française de Mécanique (Douvrin, Pas de Calais), a dnevno se proizvede 1.150 jedinica u 4 ekipe te stopa proizvodnje samo raste.

Ovaj trocilindarski, prilagodljiv i efikasni motor nalazimo u automobilima Peugeot 208, 308, 2008 i 3008, Citroën C3, C4, C4 Cactus i C4 Picasso te DS 3 i DS 4. Zahvaljujući vrlo preciznoj tehnologiji direktnog ubrizgavanja ovaj motor donosi prosječno smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2 od 18% u usporedbi s atmosferskim izvedbama motora EP „Prince” s 4 cilindra, koji su već jedni od najboljih na tržištu.  Smanjenih dimenzija i težine benzinski turbomotor PureTech pruža neviđen nivo užitka u vožnji i performansi na ovoom novou zapremine motora.

U junu 2015. ovaj motor dobio je nagradu „Motor godine” koju dodjeljuje žiri za „International Engine of the Year Awards” u kategoriji motora obujma od 1 l do 1,4 l.

Povodom ove objave, Patrice LE GUYADER, direktor proizvodne jedinice u sjevernoj regiji, izjavio je: „Ova brojka od 200.000 motora EB Turbo PureTech proizvedenih u tvornici Française de Mécanique simbol je uspjeha ovog motora na tržištu. Njime je potvrđena priznata stručnost grupe PSA u području benzinskih motora kojima su opremljeni ključni modeli naše game.”

 

 

Kategorije: Auto industrija, Vijesti