ŠKODA SUPERB puni 20 godina

SKODA SUPERB

ŠKODA SUPERB puni 20 godina

ŠKODA slavi 20 godina od kada se vratila u segment velikih porodičnih automobila lansiranjem modela SUPERB 11. septembra 2001. godine.

ŠKODA SUPERB slavi 20 godina postojanja: 11. septembra 2001, limuzina duga 4,8 metara s prostranom unutrašnjošću, snažnim, ali ekonomičnim motorima i brojnim karakteristikama sigurnosti i udobnosti, debitovala je na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) u Frankfurtu. ŠKODA sada nudi, treću generaciju modela kao hatchback ili karavan, opciono je dostupna i sa pogonom na sve točkove i kao SUPERB iV s plug-in hibridnim pogonom.

ŠKODA ima dugu tradiciju proizvodnje modela srednje veličine i premium modela. Već 1907. godine, dvanaest godina nakon osnivanja Laurin & Klement u Mlada Boleslav, novopečena kompanija lansirala je Type FF, vozilo koje je nudilo pravi luksuz. Linijski motor sa osam cilindara dizajniran je u istom pogonu, kao i sljedeći modeli s motorima koji su bili izuzetno snažni. Oni su također bili opremljeni inovativnim Knight sistemom upravljanja klizanjem između ostalih karakteristika.

Povratak i debi za pamćenje

Godine 2001. ŠKODA je ponovno uvela oznaku modela i predstavila prvu generaciju moderne ŠKODA SUPERB. Ovim lansiranjem češki proizvođač automobila naglasio je njegov dinamičan razvoj nakon što se pridružio Volkswagen Grupi 10 godina ranije. Nakon premijere kompaktnog modela OCTAVIA 1996. godine, ovo je označilo povratak brenda ŠKODA u segment velikih porodičnih automobila. Početkom septembra 2001. godine, čak i prije službene premijere, SUPERB je prevezen u dvorac Lány u centralnoj Češkoj, gdje je tadašnji češki predsjednik i veliki ljubitelj automobila Václav Havel odvezao novu limuzinu na detaljnu test vožnju.

U posljednjih 20 godina, ŠKODA AUTO je isporučila oko 1,5 miliona jedinica modela ŠKODA SUPERB.

Kategorije: Vijesti