“Techno-Classica”

“Techno-Classica” u Essenu

Odlični utisci sa nastupa Škode na dvadeset petom sajmu “Techno-Classica” u Essen-u koji se održavao od 10. do 14. aprila. Dva značajna modela koja zaslužuju poštovanje u bogatoj ŠKODA Motosport historiji su: limitirana verzija sportskih modela ŠKODA 200 RS i ŠKODA 130 RS. Na najvećoj svjetskoj vintage prezentaciji automobila, Češki proizvođač također je prezentovao model ŠKODA Rapid kroz različite periode svoje historije.

Posjetioci su bili jako zainteresovani za ŠKODA klasike koji su dopremljeni iz ŠKODA muzeja u Mladoj Boleslavi. U Essenu, ŠKODA je predstavila dva izvanredna primjerka automobila iz bogate motorsport tradicije koja traje gotovo 112 godina. ŠKODA 200 RS trkači automobil  je apsolutni raritet. U totalu, samo su tri modela ovog tipa proizvedena. Model 200 RS je baziran na tadašnjem Coupé 110 R modelu; ispod poklopca motora, nalazi se dvo litaski, četvero cilindrični motor sa 163 konjske snage i peto stepenom manulenom transmisijom koja obezbjeđuje prenos snage na zadnje točkove. Težina vozila iznosi 850 kg, a njegova maksimalna brzina iznosila je 250 km/h. Prvo pojavljivanje ovog modela zabilježeno je 1975. godine kada je ŠKODA 200 RS trijumfovala na Rally-u Šumava. Također, automobil koji je pobijedio u svojoj klasi na čuvenom Monte Carlo Rally-u ŠKODA 130 RS – privukla je veliku pažnju motosport fanova.

“Naše predstavljanje u Essenu je veliki uspjeh”, istakla je Eva Ticová, direktor ŠKODA odjela za resturaciju pri ŠKODA muzeju, te dodala: “Trkači automobil poput ŠKODA 200 RS nije nešto što viđate svaki dan. Također, historijski prikaz galerije RAPID modela impresivno prikazuje veliku tradiciju našeg brenda u nižoj srednjoj klasi automobila”.

Tokom 30-ih i 40-ih godina prošlog vijeka kao i kasnije u 80-im postojalo je nekoliko izvedbih ŠKODA Rapid modela. Na sajmu  “Techno-Classica”, između ostalog Česi su predstavili najstarijeg nosioca imena ŠKODA 420 Rapid iz 1934. godine, koji je proizveden samo u 480 primjeraka. Tri preostala oldtajmera su također privukla veliku pažnju posjetioca  ŠKODA Rapid (Tip 914) sportski dvonijansni elegantni model, ŠKODA Rapid Sport (Tip 421) iz 1937. godine, te aerodinamični model  ŠKODA Rapid OHV (Tip 922) iz 1940. godine. Samo 110 primjeraka ovog modela je proizvedeno u periodu između 1938 i 1941. U Essenu su također prikazani: ŠKODA Rapid Motorway (1939) kao i dva primjerka kupea ŠKODA Rapid 135, proizvedenog između 1987 i 1990.

Vrijedi istaknuti da je prisustvo  Škode  na  “Techno-Classica” sajmu još jednom pokazalo veliku tradiciju Češkog brenda. ŠKODA je jedan od najstarijih proizvođača automobila na svijetu. Sjedište kompanije u Mladoj Boleslavi počelo je sa proizvodnjom automobila 1895. kada je krenula sa proizvodnjom bicikala i motora, a već 1905. Sa proizvodnjom automobila.

Kategorije: Vijesti