Toyota besplatno nudi skoro 24.000 tehnoloških patenata

Toyota besplatno nudi skoro 24.000 tehnoloških patenata

Imajući u vidu količinu vremena, novca i resursa potrebnih za razvoj održive mobilnosti radi suzbijanja rasta emisija i nastavka korištenja trenutno dostupne tehnologije, Toyota Motor Corporation (Toyota) je danas objavila da će besplatno ponuditi skoro 24.000 licenci za svoje tehnološke patente vezane sa elektrifikacijom vozila.

Također će osigurati besplatnu tehničku podršku drugim proizvođačima koji razvijaju i prodaju elektrificirana vozila koji odluče da koriste Toyotine elektromotore, baterije, sisteme upravljanja snagom, upravljačke kompjutere i druge tehnologije sistema elektrifikacije vozila kao dio svojih pogonskih sistema.

Odobravanjem besplatnih licenci i pružanjem tehničke podrške za svoje sisteme elektrifikacije vozila, Toyota želi dodatno poticati širenje elektrificiranih vozila te tako pomoći vladama, proizvođačima automobila i društvu u cjelini da ostvare ciljeve povezane s klimatskim promjenama.

 Toyota vidi priliku da potakne razvoj i uvođenje na tržište elektrificiranih vozila širom svijeta, nešto što već dugo smatra glavnim prioritetom, a na temelju snažnog uvjerenja da će vozila s manjim utjecajem na okoliš pomoći u borbi protiv klimatskih promjena samo ako uđu u široku primjenu, zahvaljujući smanjenju emisija CO2.

„Na temelju velikog broja upita koje smo dobili u vezi s našim sistemima elektrifikacije vozila od kompanija koje prepoznaju potrebu popularizacije hibrida i drugih tehnologija za elektrifikaciju vozila, vjerujemo da je sada vrijeme za saradnju.“, rekao je Shigeki Terashi, Član upravnog odbora i Izvršni potpredsjednik Toyota Motor Corporation. „Ako broj elektrificiranih vozila značajno naraste u narednih 10 godina, ona će postati standard, a naša je želja imati ulogu u tome pružajući podršku tom procesu.”

Toyota je 2015. godine identificirala ciljeve za smanjenje vlastitih emisija i pokrenula Toyotin izazov zaštite okoliša 2050. (Toyota Environmental Challenge 2050), skup dugoročnih ciljeva za održivost, ciljajući na smanjenje emisije CO2 iz njenih vozila i fabrika, a 2017. godine je objavila prodajni plan za širenje elektrificiranih vozila koji pokriva period do kraja 2030.

Patenti na koje se odnose ove besplatne licence su napredne tehnologije ugrađene u elektrificirana vozila, posebno ona koje se koriste u hibridnim električnim vozilima (HEV) koji su pomogli Toyoti u ostvarivanju značajnih performansi, smanjenju dimenzija i smanjenju troškova. Konkretno, obuhvaćeni patenti su za dijelove i sisteme, kao što su elektromotori, upravljačke jedinice snage (PCU) i upravljački sklopovi.

Ovo su temeljne tehnologije koje je moguće primijeniti za razvoj različitih vrsta elektificiranih vozila uključujući HEV, plug-in hibridna električna vozila (PHEV) i električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV). Sve u svemu, Toyota će ponuditi otprilike 23.740 patenata stečenih kroz preko 20 godina razvoja tehnologije elektrificiranih vozila. Period ustupanja počinje odmah, a trajat će do kraja 2030. godine.

Kategorije: Vijesti