Tri godine pilot projekta „One Tonne Life“, koji nudi klimatski optimizian životni stil

Tri godine pilot projekta One Tonne Life 2

Tri godine pilot projekta „One Tonne Life“, koji nudi klimatski optimizian životni stil

Tri godine od završetka, inovativni „One Tone Life“ projekat, kojeg su sprovele kompanije A-hus, Vatenfall i Volvo, inspirisao je brojne porodice da odaberu klimatski optimiziran životni stil, koji je ovaj projekat propagirao. Jedna od tih porodica je i porodica Jogensjö, čiji otac Jon, majka Tina i sin Nils, uživaju u ugodnom, ekološkom životnom stilu u kući, koja je bila u srcu projekta „života od jedne tone.“

„Oduvijek smo poštovali životnu okolinu, ali smo još uvijek ugodno iznenađeni, kako je lako voditi ugodan i klimatski efikasan životni stil, ukoliko posvećenost zaštiti okoline ukomponujete sa modernom tehnologijom.“ – kaže Tina Jogensjö, saposlenik Unicef-a.

Projekat „života od jedne tone“, privukao je mnogo pažnje tokom 2010. i 2011. godine. Projekat je bio rezultat saradnje kompanija A-hus, Vattenfall i Volvo, koje su zajedno sa specijaliziranim partnerima ICA i Siemens stvorili ekološki osvješteno domaćinstvo za porodicu Lindell (otac Nils, majka Alicja i djeca Hannah i Jonathan), koja je svoj dom iz 70-tih godina prošlog stoljeća i dva 10 godina stara automobila zamijenila potpuno novom, klimatski optimiziranom drvenom vilom (djelo kompanije A-hus) i električnim Volvom C30. Kompanija Vattenfall je snabdijevala domaćinstvo obnovljivom energijom i tehnologijom, dok su specijalizirani partneri ICA i Siemens bili zaduženi za hranu i kućanske aparate. Na kraju projekta, Lindellovi su prosječnu emisiju ugljen dioksida smanjili sa 7,3 tone, na samo 1,5 tona godišnje.

„Bili smo jako zainteresovani, te smo putem medija pažljivo pratili tok projekta. Smanjenje emisije ugljen dioksida za 80 posto, pokazalo je da je kroz pravu motivaciju, znanje i tehnologiju, moguće napraviti veliku razliku. Procijenili smo da možemo prepoloviti emisiju ugljen dioksida prosječne švedske porodice, bez kompromisa po pitanju kvalitete života,“ – kaže Tina Jogensjö.

Tri godine pilot projekta One Tonne Life 3

Ljubav na prvi pogled

Porodica Jogensjö, odmah se zaljubila u dizajn, prostranost i enterijer ekološki nastrojene kuće, te je bez puno razmišljanja napustila stan u centru Stockholma. Porodica se fokusirala na vođenje energetski efikasnog života u vili od 155 kvadratnih metara, koju je dizajnirao Gert Wingårdh, a izgradila kompanija A-hus.

„Bili smo u mogućnosti voditi normalan život u predgrađu, a bonus je bila činjenica da živimo u klimatski najefikasnijoj kući u Švedskoj“ – kaže Tina.

Vattenfallov EnergyWatch mjerač elektriciteta i Smart Plug utičnice, omogućile su porodici veću kontrolu potrošnje električne energije. Dodatni elektricitet, dobijen od solarnih panela na krovu i fasadi, prodavao se elektroenergetskoj kompaniji.

„Kuća je sama po sebi maksimalno energetski efikasna. Ipak, biti u mogućnosti mjeriti potrošnju energije u realnom vremenu, te oktriti nove opcije za uštedu je sjajno. Tako smo otkrili da se Jon zaista predugo trušira, ali na sreću imali smo termalne kolektore na krovu garaže, koji su obezbjedili dovoljno tople vode u svakom trenutku.“

Porodična putovanja uz pomoć samostalno generisanog solarnog elektriciteta

Porodica je testirala i inovativni Volvo V60 Plug-in Hybrid, kojeg su punili koristeći posebno dizajniranu Vatenfall stanicu za punjenje. Tina Jogensjö je do posla i nazad u centar Stockholma išla električnim biciklom, dok je hibridni Volvo karavan korišten za posjete prijateljima i vikend putovanja.

„Biti u mogućnosti voziti udoban i prostran porodični automobili, pokretan solarnim elektricitetom prikupljenim uz pomoć kuće stvarno je super. Domet od 50 km, znači da sam mogla svakodnevni odlazak na posao i povratak kući obaviti bez da se dizelski motor morao upaliti. A priključiti automobil na kućni punjač, mnogo je jednostavnije od odlaska na benzinsku pumpu.“ – kaže Tina.

„Meni se svidjelo što sam svaki put pokušavao što više kilometara preći samo na struju, što znači da sam razvio miran i efikasan stil vožnje.“ – kaže Jon.

Tri godine pilot projekta One Tonne Life 4

A-hus – vodeći u gradnji klimatski efikasnih domova

Za osnivače projekta, kompanije A-hus, Vattenfall i Volvo Cars, iskustvo iz One Tonne Life projekta, osigurava dodatnu inspiraciju za razvoj novih projekata. A-hus je vodeći u razvoju klimatski efikasnih domova, sa fokusom na dizajn i udobnost.

„Naše su gume energetski efikasnije od aktuelnih energetskih standarda, bez obzira imaju li moderan ili tradicionalan dizajn. One Tonne Life projekat nam pomaže da napravimo sljedeći korak u razvoju energetski efikasnih domova, te da povećamo znanje o klimatski efikasnom životu.“ – tvrdi Susanne Ström, direktor marketinga pri kompaniji A-hus.

Vattenfall – pametne solucije za niže troškove
Na inicijativama, kao što je One Tonne Life projekat, Vatenfall je razvio niz novih proizvoda i solucija za energetski efikasno življenje.

„Sada je moguće značajno smanjiti trošak potrošnje energije i uticaj na životnu okolinu, aktivnim monitoringom potrošnje, korištenjem energetski efikasnijih kućanskih aparata, ali i promjenom ponašanja. Pomažemo razvoj električnog transporta, razvojem jednostavnih solucija za punjenje, kako u kućnoj, tako i javnoj infrastrukturi.“ – kaže Lars Ejeklint, energetski ekspert pri Vattenfallu.

Tri godine pilot projekta One Tonne Life

Volvo Cars – uspjeh za inovativni plug-in hybrid

One Tonne Life „testna porodica“ Lindels vozila je Volvo C30 Electric, razvijen u saradnji sa kompanijom Siemens. Projekat je pokazao da korištenje električnih vozila, može smanjiti štetne emisije u saobraćaju za čak 90 posto. Testni automobil porodice Jogensjö, Volvo V60 Plug-in Hybrid, je jedan od najprodavanijih plug-in hibrida u Evropi. I novi XC90, koji stiže krajem godine, dobit će istu plug-in hibridnu verziju.

„Električni automobili sastavni su dio ekološki osviještenog društva. Pametna kombinacija klasičnog motora sa unutrašnjih sagorijevanjem i elektromotora je tehnički najnapredniji pogon sadašnjice. To nas približava cilju da u budućnosti ponudimo automobile, koji neće imati nikakve štetne emisije.“ – kaže Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Cars.

Više informacija o One Tonne Life projektu potražite na www.onetonnelife.com.

Kategorije: Vijesti