Volkswagenovi klasičari na reliju kroz Saksoniju

Volkswagenovi klasičari na reliju kroz Saksoniju

Volkswagen Classic na startnu poziciju ovogodišnjeg relija Sachsen Classic šalje 14 vozila iz kolekcije svog „kotrljajućeg muzeja“. Sachsen Classic, automobilski dragulj Istoka i najvažniji historijski reli Njemačke, ove se godine održava po deseti put, od 16. do 18. augusta, u čarobnim predjelima njemačke pokrajine Saksonija.

Između 200 klasičnih automobila, koliko ih učestvuje na ovogodišnjem reliju Sachsen Classic,  snage će odmjeriti  i Volkswagenovi raritetni oldtimeri, među njima Karmann Ghia 145, prototip modela Karmann Ghia tip 34 cabriolet, Karmann Ghia tip 14 cabriolet, Buba 1303, kao i Golf I – originalni automobil s DDR-prošlošću, (10.000 primjeraka  ovog „modela s kromiranim branicima“  1977. godine isporučeno je u nekadašnju Istočnu Njemačku).

Nastup u Saksoniji za Volkswagen predstavlja „igru“ na domaćem terenu. Volkswagen još od 1990., kao proizvođač luksuznih karoserija, vozila i motora,  sa 9.000  zaposlenika u Zwickauu, Chemnitzu i Dresdenu slovi za najvećeg proizvođača automobila i vrlo značajnog poslodavca na Istoku Njemačke. Ova tradicionalna povezanost odražava se i u Volkswagenovoj partnerskoj podršci ovom reliju: kao premium-partner ove utrke, Volkswagen će na jubilarno deseto izdanje Sachsen Classic dovesti 14 svojih oldtimera iz godina proizvodnje 1961. do 1987.

Start Sachsenring-etape predviđen je u Zwickauu, 18.augusta, tačno u podne; kružnu stazu u dužini od 128 kilometara najprije će „proletjeti“ oldtimer motocikli. U petak se nastavlja utrka od Zwickaua do Leipziga, duga 235 kilometara, dok treća etapa počinje u Leipzigu, a završava u 247 km udaljenoj Staklenoj manufakturi u Dresdenu.

Kategorije: Vijesti