Volkswagen najavljuje novi Golf 8

Golf 8

Volkswagen najavljuje novi Golf 8

Volkswagenova strategija 2025. okreće njemačkog automobilskog giganta prema elektrifikaciji. Ipak, za vrijeme prelaska na potpuno električne modele Volkswagen će nastaviti razvoj modela sa motorima na fosilna goriva.

Strategijom 2025. Volkswagen planira da unutar svoje grupacije ponudi 30 električnih modela u čiji će razvoj baterija uložiti više od dvije milijarde eura. Međutim, Volkswagen paralelno razvija i osmu generaciju Golf modela koja bi se trebala pojaviti krajem 2019. godine.

Volkswagen u narednim godinama želi ponudi značajan broj sportskih modela među kojima je Tiguan i T-Roc sa oznakama R. Veći Tiguan trebao bi pokretati 2,5 litreni turbo benzinac sa 400 KS, dok bi manji T-Roc trebao pokretati 2.0 litreni TSI motor sa 310 KS. Ponuda sportskih modela obuhvatit će i novi Arteon koji bi trebao dobiti oznaku R. Njega bi trebao pokretati VR6 motor sa više od 400 KS.

Nastavit će se i osvježavanje aktuelne modelske ponude pa će tako Passat nakon četiri godine proizvodnje dobiti novi prednji dio koji će biti sličan novom Arteonu.

Novi Golf osme generacije stiže na kraju 2019. godine koji će dobiti potpuno novu unutrašnjost. Ona će biti potpuno drugačija u odnosu na ono što smo ikada vidjeli kod Golf modela. Klasični instrumenti bit će zamjenjeni sa velikim digitalnim ekranom, a sistemima će se upravljati dodirom ili gestom.

Glavninu ponude motora koji će pokretati novi Golf činit će benzinci. Baznu verziju trebao bi pokretati novi 1.0 litreni trocilindraš sa snagom od 95 KS i 116 KS, dok će 1.4 litreni motor prepustiti novom 1.5 litrenom motoru sa 130 KS i 150 KS.

Dizelsku ponudu vjerovatno će činiti samo 2.0 TDI sa rasponom snage od 122 KS do 224 KS. Sportski Golf GTI također stiže 2019. godine sa 245 KS u klasičnoj verziji, dok će u Performance izvedbi imati 300 KS. Najsnažniji Golf sa oznakom R trebao bi raspolagati sa 400 KS i 450 Nm, a da li će to biti već poznati petcilindrični motor iz Audija ili neki novi motor, ostaje da se vidi.

Kategorije: Vijesti