Volvo istražuje ponašanje vozača u kineskim megagradovima u cilju povećanja sigurnosti

Volvo istrazuje ponasanje vozaca u kineskim megagradovima      u cilju povecanja sigurnosti

Volvo istražuje ponašanje vozača u kineskim megagradovima u cilju povećanja sigurnosti

Kinesko-švedski istraživački centar za sigurnost saobraćaja (CTS) u saradnji sa Volvo Car grupom (Volvo automobili), pokreće istraživanje ponašanja vozača u kineskim megagradovima Pekingu i Šangaju. Uvid u način na koji vozači izlaze na kraj sa ovim izuzetno zahtjevnim vozačkim okruženjima je bitan dio razvoja i unaprijeđenja sigurnosnih sistema, koji vozačima širom svijeta pomažu u izbjegavanju saobraćajnih nesreća.

„Razvoj svih naših sigurnosnih sistema, bazira se na saznanjima iz svakodnevnog saobraćaja. Terenski test u Kini, donijet će nam vrijedan uvid u ponašanje vozača u zahtjevnom okruženju, sa velikom brojem nesreća. Studija će također pokazati kako naši postojeći sistemi sigurnosti i podrške vozačima, rade u uslovima kineskog saobraćaja.“ – kaže John-Fredrik Grönvall, menadžer odjela za istraživanje saobraćajnih nesreća pri Volvo Cars sigurnosnom centru.

Projekat imena Midsize Naturalistic Driving FOT in China (ChinaFOT) je zajednički projekat Volva, kineskog ministarstva transporta, istraživačkog instituta za autopcuteve, univerziteta Tongji i Chalmers, te švedskih kompanija ÅF Technologies i Autoliv. Četiri učesnika – Volvo, istraživački institut za autoputeve, univerzitet Tongji i univerzitet Chalmers su također i partneri nedavno otvorenog kinesko-švedskog centra za sigurnost saobraćaja u Pekingu.

Volvo istrazuje ponasanje vozaca u kineskim megagradovima      u cilju povecanja sigurnosti 2

„Poštovanje prema Volvo znanju na polju sigurnosti i viziji vožnje bez smrtnih posljedica i povreda konstantno raste u Kini. ChinaFOT je treći sigurnosni projekat, koji smo pokrenuli i sve u svemu, sada imamo učešće čak 40 istraživača. Naši iskusni partneri iz Kine u projekat donose bogato znanje o lokalnim uslovima saobraćanja.“ – kaže Hans Nyth, upravitelj kinesko-švedskog centra za sigurnost saobraćaja.

Kamere i senzori integrisani u automobil

Deset Volvo S60L modela, uključenih u ChinaFOT projekat, bit će opremljeni brojnim kamerama, koje nadgledaju vozača i okolni saobraćaj. U prikupljanju informacija učestvuje i veliki broj integrisanih senzora. Sve to znači da se svaka, čak i najmanja nesreća ili opasna situacija mogu detaljno istražiti i procijeniti.

Počevši od maja 2014. godini, veliki broj kupaca u Pekingu i Šangaju će deset mjeseci voziti testne automobile. Prikupljeni materijal, otprilike 5 terabajta informacija iz 100.000 km vožnje, bit će analizirano tokom 2015. godine. Sve do sada, najskuplji terenski testovi, provodili su se u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. Volvo je također bio jedan od partnera nedavno završene EuroFOT studije.

„Osnovno ponašanje tokom vožnje je manje-više isto bilo gdje u svijetu. Ipak kultura i specifično okruženje su lokalni faktori, koji snažno utiču na ponašanje vozača, odnosno način na koji oni izbjegavaju potencijalne probleme. To je jedan od naših glavnih fokusa u novoj ChinaFOT studiji.“ – zaključuje John-Fredrik Grönvall.

Kategorije: Vijesti