Volvo predviđa rekordnu prodaju automobila u Kini u 2014. godini

Volvo u Pekingu predstavlja genijalni S60L Petrol Plug-in      Hybrid

Volvo predviđa rekordnu prodaju 80.000 automobila u Kini u 2014. godini

Kina je, kao najbrže rastuće automobilsko tržište na svijetu, na dobrom putu da umjesto Sjedinjenih Američkih Država postane najveće tržište Volva u 2014. godinu, uz očekivanu isporuku najmanje 80.000 automobila, što je osjetno više od 61.146 automobila, koliko je Volvo u Kini isporučio prošle 2013. godine.

Konstantan rast kineskog tržišta kao najvećeg Volvo tržišta, predstavlja važan korak naprijed u dugogodišnjem planu kompanije o prodaji 800.000 automobila godišnje i izlasku iz dugogodišnjeg prosjeka prodaje oko 400.000 vozila godišnje.

„Rastuća potražnja za prvoklasnom sigurnosti i ekološki prihvatljivim performansama, čini Volvo izuzetno atraktivnim za kineske kupce. Kao vodeća kompanija na polju razvoja pogonske tehnologije i ekološki nastrojenih solucija, Volvo je u odličnoj poziciji da ojača svoju premium reputaciju i dodatno ojača svoju poziciju u Kini.“ – izjavio je Håkan Samuelsson, predsjednik Volva.

Premium segment kineskog automobilskog tržišta bi u ovoj godini trebao porasti za čitavih 20 posto. Volvo planira prevazići ovaj rast, te uzeti dio tržišnog učešća od najvećih konkurenata. Optimističnim predviđanjima u prilog idu rezultati u prvom kvartalu, prema kojim je zabilježen rast od 25,4 posto u odnosu na prvi kvartal 2013. godine, odnosno isporuka 17.286 automobila.

Najprodavaniji model u Kini u prvom kvartalu 2014. godine bio je SUV model XC60, a slijedi ga S60 L, te kompaktni V40. Početak prodaje atraktivnog V40 Cross Country modela, kao i nastavak ekspanzije dilerske mreže, dodatno će podržati rast Volva u Kini.

Volvo prodaja u martu 2014.

Volvo S60L Petrol Plug-in Hybrid

Volvo je na sajmu automobila u Pekingu otkrio Volvo S60L PPHEV (Petrol Plug-in Hybrid Electric Vehicle – benzinski plug-in hibridni električni automobil), naglasivši tako svoju posvećenost donošenja elektrifikacijske tehnologije u Kinu. Genijalni spoj benzinskog, plug-in i električnog automobila vrhunskih performansi, vozaču nudi nesvakidašnju kombinaciju dinamičnog užitka u vožnji i naglašene ekonomičnosti.

Elektrifikacijska tehnologija konceptnog S60L PPHEV modela, identična je onoj u modelu Volvo V60 Plug-in Hybrid, prvom dizelskom plug-in hibridu na svijetu, koji je izuzetno tražen na evropskom tržištu.

„Stvaranje moćne ali i štedljive pogonske jedinice kroz kombinaciju 238 KS jakog turbobenzinskog motora iz nove porodice četverocilindarskih Drive-E motora i 68 KS jakog električnog motora, dokazuje da efikasni automobili mogu biti i razmjerno zabavni u vožnji. Ovo je naš tehnološki najnapredniji pogonski sklop svih vremena, koji nas dovodi bliže viziji o vožnji bez štetnih emisija.“ – tvrdi Håkan Samuelsson.

Produkcijska verzija modela S60L Petrol Plug-in Hybrid, sa izuzetno CO2 efikasnim 238 KS jakim Drive-E turbobenzinskim motorom i plug-in hibridnom tehnologijom, bit će predstavljena 2015. godine u Kini, a tu će se i proizvoditi u pogonu Chengdu, u kojem se već sklapa standardni Volvo S60L.

Volvo u Pekingu predstavlja genijalni S60L Petrol Plug-in      Hybrid 2

Proizvodnja u Daqingu

Volvo je potvrdio da će prvi automobil, koji će se proizvoditi u pogonu Daqing u sjeveroistočnoj Kini biti Volvo XC Classic, lokalno proizvedena varijanta aktuelnog Volva XC90, čija proizvodnja u švedskom pogonu Torslanda prestaje ovo ljeto. XC Classic će se prodavati isključivo u Kini.

Kategorije: Vijesti