Škoda Auto podržava talentovane programere – Smart Energy Hackathon

Škoda Auto podržava talentovane programere – Smart Energy Hackathon

Tokom prvog vikenda u novembru, Prag je bio potpuno fokusiran na pametne energetske koncepte na „Smart Energy Hackathon”.

Na takmičenju ideja, kreativni programeri ponudili su rješenja za energetska pitanja današnjeg i sutrašnjeg dana. Škoda Auto DigiLab podržala je ovaj događaj kao zvanični partner. Najbolji učesnici dobili su priliku da dalje razvijaju svoje projekte u Škoda Auto DigiLab, digitalnoj platformi proizvođača automobila.

U 48-satnom Hackathonu, učesnici podijeljeni u timove, imali su priliku da razviju nove, kreativne koncepte i ideje. Oni su mogli da biraju teme iz različitih oblasti i rade na najviše tri projekta. Teme fokusa ovogodišnjeg takmičenja ideja bile su pristupi koji podržavaju dalji razvoj i proširenje elektromobilnosti.

„U budućnosti, pored postojećeg poslovanja, Škoda Auto će uspostaviti i nova, digitalna poslovna područja. U ovom kontekstu radimo intenzivno na konceptima energetske sigurnosti u budućnosti”, rekao je Andre Wehner, glavni direktor digitalne službe u Škoda Auto. „Ovdje, kreativni umovi van kompanije mogu pružiti važne stimulacije. Uzbuđeni smo što vidimo koja će se pametna energetska rješenja razvijati od ovih timova i talenta u Hackathonu.

 

Potražnja: energetski koncepti i rješenja u oblasti elektromobilnosti

Škoda Auto postepeno povećava elektrifikaciju svojih modela i svoju transformaciju od proizvođača automobila u raznovrsnu uslugu mobilnosti. Stoga, cilj „Smart Energy Hackathon” je razvoj rješenja koja uključuju održiva energetska rješenja, kao i pristup mobilnosti nulte emisije.

Škoda Auto pružila je nekoliko savjetnika timovima u Hackathonu. Oni su podržali učesnike takmičenja u razvoju mogućih rješenja. Konačno, mentori su pregledali ideje koje su predstavljene i procijenili su da li se one možda mogu primijeniti u preduzeću.

Pored elektromobilnosti, Škoda Auto također definiše digitalizaciju i povezivanje kao ključne oblasti djelovanja unutar Strategije 2025. Škoda Auto DigiLab je centralna radionica za nova digitalna rješenja, usluge i tehnologije. Radi kao brzi reaktivni IT start-up. Ideje dobijene u Škoda Auto DigiLab-u mogu olakšati mobilnost, sigurnost, a one se mogu ugodnije i efikasnije razvijati, testirati, te se kasnije ponuditi na tržištu kao gotov proizvod.

Kategorije: Vijesti