Volvo u saradnji sa kompanijom Bowers & Wilkins stvorio izuzetan audio sistem za novi XC90

Bowers & Wilkins audio sistem za novi Volvo XC90

Volvo u saradnji sa kompanijom Bowers & Wilkins stvorio izuzetan audio sistem za novi XC90

Potpuno novi Volvo XC90, koji će biti predstavljen krajem ove godine, svojim će vlasnicima ponuditi jedan od najsposobnijih audio sistema dostupnih na tržištu, a koji je djelo saradnje švedske kompanije sa renomiranom britanskom kompanijom za audio opremu Bowers & Wilkins.

Bowers & Wilkins sistem za model XC90, koristi posebnu aktustičnu tehnologiju, razvijanu u preko 50 godina pionirskog istraživanja i rada na dizajnu zvučnika. Sistem koji se koristi u novom švedskom SUV modelu je direktni derivat akustične tehnologije razvijene za zvučnike, koji se koriste u nekim od najpoznatijih muzičkih studija, kao što je legendardni londonski Abbey Road Studio.

Rezultat saradnje koristi kombinaciju visokoperformantnih zvučnika niske distorzije, uključujući elemente od aluminija i kevlara, a sve su to komponente koje se već koriste u višestruko nagrađivanim Bowers & Wilkins zvučnicima. Tu je po prvi put i novi centralni zvučnik na centralnoj konzoli sa inovativnom tweeter-on-top tehnologijom, koji omogućava otvoreniji, odnosno prostraniji zvuk.

“XC90 koristi našu tweeter-on-top technology, koja donosi brojne prednosti u automobilskom okruženju. Prvenstveno povećava omjer direktnih i odbijajućih zvukova, odnosno većina zvuka dolazi direktno od zvučnika, a ne odbijeno od vjetrobranskog stakla. Sve to znači da Bowers & Wilkins audio sistem u Volvu XC90 zvuči izuzetno čisto i realno.“ – tvrdi Stuart Nevill, direktor inžinjeringa u kompaniji Bowers & Wilkins.

Sistem se sastoji od 12-kanalnog Harman 1.400W pojačala klase D i ukupno 19 Bowers & Wilkins zvučnika – 7 Nautilus visokotonaca (25 mm), 7 zvučnika srednjeg dometa (5×100 mm i 2×80 mm) sa karakterističnim žutim Bowers & Wilkins Kevlar konusom, jasno vidljivim iza prekrivača, zatim 4 konusna zvučnika za duboke tonove (200/165 mm), te inovativno zračno hlađeno pojačalo (250 mm).

Bowers & Wilkins audio sistem za novi Volvo XC90 4

Inžinjeri Volvo audio odjela i kompanije Bowers & Wilkins dijele posvećenost visokim standardima kvalitete zvuka i ambiciju da audio sistem u novom Volvu XC90 bude jedan od najboljih na svijetu. To se vidi i sa aspekta dizajnerske integracije, a unikatno dizajniranim zvučnicima, koji ne narušavaju eleganciju enterijera.

„Što se mene tiče, Premium Sound sistem u potpuno novom XC90 je jedan od tri najbolja audio sistema u automobilskoj industriji.“ – kaže Michael Adenauer, bivši muzički producent i audio ekspert pri kompaniji Volvo Cars.

Volvo je odlučio da je kompanija Bowers & Wilkins idealan partner. U pitanju je britanska kompanija, koju su 1966. godine osnovala dva prijatelja, koja su dijelila opsesiju za stvaranje idealnog zvučnika. Ovo naslijeđe, stvorilo je globalno poznatu audio kompaniju, prepoznatljivu po svojim tehnološkim inovacijama, od kojih su mnoge inkorporirane upravo u novi XC90.

Zračno hlađeno pojačalo

Audio inovacije u novom Volvu XC90, podrazumijevaju i potpuno novo, zračno hlađeno pojačalo, integrisano u samu karoseriju, umjesto da bude obična kutija zakačena za karoseriju.

„Dizajn pojačala je uspješno integrisan u našu novu SPA platformu i vjerovatno je u pitanju svjetski novitet. To povećava kapacitet samog pojačala, te zapravo čitav automobil pretvara u jedno ogromno pojačalo.“ – tvrdi Michael Adenauer.

Bowers & Wilkins audio sistem za novi Volvo XC90 3

Novi softver unaprijeđuje iskustvo slušanja

Novi audio sistem Volva XC90 koristi posljednji, maksimalno napredan softver za procesuiranje zvuka, švedske kompanije Dirac Research, koja je uspjela optimizirati saradnju zvučnika kako za svaku pojedinačnu poziciju sjedenja, tako i za sve sjedeće pozicije, te stvoriti atmosferu koncertne dvorane.

U novom XC90, softver se koristi da bi stvorio identične akustične kvalitete Gothenburg koncertne dvorane, doma Gothenburg simfonijskog orkestra i švedskog nacionalnog orkestra. Putem centralnog ekrana osjetljivog na dodir, kojim se upravlja svim funkcijama automobila, sistem automatski podešava svoje elemente, kako bi ponudio užitak koncertne dvorane, studija za snimanje ili same scene.

Vrhunski Premium Sound je jedan od tri nivoa dostupna u novom XC90 modelu. Ponuda audio sistema uključuje i High Performance sistem sa 224W pojačalom, 12 zvučnika i opcijom dodatka zračno hlađenog pojačala. Osnovu pak čini Performance sistem sa 52W pojačalom i 6 zvučnika.

„Adekvatan audio uređaj je jedan od najvažnijih elemenata maksimalnog užitka u vožnji. To znači da je izbor audio sistema, vitalan dio našeg humanog pristupa. Sretni smo što ćemo kupcima novog XC90 modela ponuditi jedan od najboljih audio sistema na tržištu.“ – izjavio je Peter Mertens, stariji potpredjsednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car Group.

Bowers & Wilkins audio sistem za novi Volvo XC90 2

Kategorije: Vijesti